Menu Zavřít

Marks & Spencer uzavře 83 obchodů v deseti zemích. V Česku změny nedělá

8. 11. 2016
Autor: Michael via flickr (CC BY 2.0)

Britský maloobchodní řetězec Marks & Spencer (M&S) hodlá uzavřít 30 obchodů na domácím trhu a 53 v zahraničí. Firma se kvůli ztrátám stahuje z deseti zemí, Česka se však situace nedotkne.

Uzavírání zahraničních obchodů se bude týkat Číny, Francie, Belgie, Nizozemska, Polska, Maďarska, Slovenska, Rumunska, Estonska a Litvy. Firma se na těchto trzích rozhodla uzavřít všechny obchody, které sama vlastní.

Jak Euro.cz prozrazuje mluvčí společnosti, důvodem je ztrátovost prodejen na těchto trzích. Zatímco Slováci přijdou o 7 prodejen obchodu, v Česku zůstane vše beze změn.

„V České republice, kde máme silné povědomí o značce, zavedený obchodní majetek a loajální zákaznickou základnu, budeme i nadále provozovat naše podnikání. Zákazníci mohou i nadále nakupovat u nás v našich 18 českých prodejen,“ uvádí pro Euro společnost.

Pokles zisku

Řetězec Marks & Spencer uvedl, že v České republice se ve finančním roce 2014/2015 po čtyřech letech ztrát přehoupl do zisku, když vydělal téměř 45 milionů korun.

Pod značkou Marks & Spencer nyní mimo Británii působí 468 obchodů. Z toho 194 vlastní sama firma, zatímco 274 funguje na základě licenčních dohod.Společnost o svých záměrech informovala ve zprávě o hospodářských výsledcích za první finanční pololetí, které skončilo 1. října. Firma za toto období vykázala pokles zisku o 18,6 procenta na 231,3 milionu liber (sedm miliard Kč).

MMF24

Nový šéf společnosti Steve Rowe se snaží podpořit hospodářské výsledky tím, že se firma více soustředí na potraviny a méně na oděvy. V rámci reorganizace britských aktivit kromě uzavření 30 prodejen plánuje rovněž omezení sortimentu ve 45 obchodech pouze na potraviny. „Tato rozhodnutí jsou obtížná, ale nezbytná pro budoucnost M&S,“ uvedl Rowe, který nastoupil do čela podniku letos v dubnu.


Čtěte také:

Volný pád Marks & Spencer Tržby spadly nejvíce za 10 let

Jana Matúšová nově ve společnosti Marks & Spencer

Marks&Spencer zvýšil za první čtvrtletí tržby

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).