Menu Zavřít

MARLBORO MAN SPADL Z KONĚ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Tabákový průmysl

Nad americkou tabákovou lobby se minulou středu snesly černé mraky. Floridský soud totiž uznal, že výrobci cigaret před veřejností skrývali, jaké má kouření vedlejší účinky na zdraví. Proto teď musí všem žalujícím kuřákům se zhoubným onemocněním či pozůs talým po obětech rakoviny nebo infarktu vyplatit odškodné.

WT100

Mohlo by jít o částku od dvou set miliard do pěti set miliard dolarů na hlavu, konkrétní sumy budou ale upřesněny až v následujícím řízení. I když tabákové koncerny už mají za sebou hrstku prohraných sporů, poslední rozhodnutí soudu je zl omem v historii. Devět žalobců totiž zastupuje půl milionu kuřáků a pozůstalých ve státě.

Největší světové tabákové firmy Philip Morris, R J Reynolds, Brown Williamson, Lorillard a Liggett Group se brání tím, že stále nebylo vědecky dokázáno, že kouření přímo způsobuje určitá onemocnění. Veřejnost mimo jiné věděla, že kouření přináš í rizika, argumentují dále. Podle experta z Cato Institute navíc porota svým rozsudkem vyslala špatný signál, který nebere v potaz osobní odpovědnost kuřáka.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).