Menu Zavřít

Márnice bude na Olšanech

24. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Objekt pro uložení 168 nebožtíků přijde na 150 milionů korun

Pražský magistrát otálel s výstavbu centrální márnice šestnáct let. Teprve minulý týden schválilo vedení města návrh radního Milana Richtera, který počítá s vytvořením hromadného úložiště zemřelých Pražanů na pozemku Olšanského hřbitova. Náklady na stavbu, která má poskytnout prostor 168 zesnulým současně, byly vyčísleny na 150 milionů korun. Roční provoz zařízení, jež musí být schopné vychladit speciální mrazící boxy až na teplotu –10 stupňů Celsia, se vyšplhá na 4,5 milionu korun.
Důvodová zpráva, kterou má týdeník EURO k dispozici, uvádí, že zdravotnická zařízení nejsou vybavena vhodným chladícím zařízením a „těla zemřelých jsou k obřadu přivážena ve velmi špatném stavu“. Další manipulace se zemřelým je podle zprávy obtížná, nepříjemná a zákonem dokonce zakázaná.
Podobný plán se dostal před radní již v roce 1993 a 2003. Dvakrát byl odložen. Teprve po skandálu s nedůstojným nakládáním s těly zesnulých osob, které ležely na patologiích i několik dnů bez adekvátního vychlazení, našla radnice potřebnou odpověď. Magistrát musel reagovat na to, že soudní patologie a patologie nemocnic vydávají těla zemřelých pohřebním službám v pracovních dnech, a to pouze mezi osmou a desátou hodinou. Mimo tuto dobu si pohřební služba tělo nebožtíka nemůže převézt do svých speciálně chlazených prostor.
Ze statistických údajů vyplývá, že sedmdesát procent lidí v ČR umírá ve zdravotnických zařízeních. Neexistují přitom zákony, které by nemocnicím a ústavům sociální péče nařizovaly, jak mají zemřelé ukládat. Poslední novela zákona o zdravotní péči se v Poslanecké sněmovně zasekla v prvním čtení. Pro výpočet množství míst v centrální márnici vycházel magistrát z průměrné denní úmrtnosti, která se v hlavním městě pohybuje okolo 35 osob. Márnice musí mít třídenní kapacitu a také rezervu pro mimořádné případy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).