Menu Zavřít

Martin Kujal: Proč investovat do komodit

30. 1. 2013
Autor: bloomberg, koláž E15

Ačkoli se ekonomové celý rok 2012 strachovali o kondici světové ekonomiky a budoucnost eurozóny, investoři na finančních trzích zpravidla dosáhli královského zhodnocení. Jednou z mála investičních oblastí, která nenaplnila očekávání, se staly komodity. Investoři si vždy po špatném roce kladou otázku, proč právě do této skupiny aktiv, fondu, akcie nebo dluhopisu nadále ukládat peníze.

Na obranu dlouhodobého investování do komodit nabízím následující argumenty. Lze předpokládat, že cena komodit dlouhodobě poroste kvůli jejich omezené nabídce a zvyšující se světové spotřebě, kterou nyní táhnou především regiony jako Asie a Jižní Amerika.

Proti tomu můžeme namítnout, že budoucí technologický pokrok pomůže nahradit drahé komodity jejich substituty a najít způsoby, jak nerosty vyhledávat, těžit a zpracovávat levněji. Obrovské veřejné i soukromé zadlužení a měnová expanze (nepřesně řečeno tištění peněz) centrálních bank mohou v budoucnu přinést ekonomické krize anebo velkou inflaci. Reálné investice by z takových situací vyšly relativně dobře. Komodity se doporučují především jako aktivum vhodné pro období vysoké inflace.

Komodity patrně nikdy nebudou tvořit dominantní část investičních portfolií, protože jsou relativně kolísavé a nepřinášejí pravidelný výnos z držby, jako jsou u akcií dividendy a u dluhopisů úroky. Jsou však vhodným doplňkem portfolia. Úkolem alternativních investic, kam komodity řadíme, je především pomoci rozložit rizika a chránit úspory před neočekávanými událostmi.


Čtěte také:

Pozitivní předpověď: Atraktivní evropský mix investory v klidu nenechá

Investiční kouzlo rozvíjejících se trhů

MMF24

Investice roku? Německé akcie nebo pšenice


Autor je ředitelem správy fondů J&T investiční společnosti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).