Menu Zavřít

Martin Kujal: Větší spotřeba nás nezachrání

23. 4. 2013
Autor: profimedia.cz

Léčba Evropy naordinovaná Německem, tedy kombinace úspor ve státních výdajích a prorůstové reformy, jsou stále více nepopulární v tisku i u veřejnosti.

Hojně používaným argumentem je, že úsporná opatření podvazují ekonomický růst, tím klesá výběr daní a roste deficit rozpočtu, který si pak vyžaduje další úsporná opatření. Některými ekonomy a komentátory vzývaná vyšší spotřeba sice krátkodobě růstu pomůže, ale nevytvoří zdroje pro růst v dalším období. A pokud je financována dluhem, sníží budoucí výdaje, kdy budeme muset dluh splatit, a to včetně navýšení o úrok.

Deficitní hospodaření je ospravedlnitelné, jestliže dluhem financujeme investice, jejichž výnosy dluh v budoucnu pokryjí. Omezení deficitního hospodaření dává smysl, když se úspory podaří provést výrazně a jednorázově a nerozsévá se neustálými polovičatými kroky pesimismus.

Již začínající student ekonomie se dozví, že pro vývoj HDP jsou dlouhodobě určující růst populace a změny v produktivitě. Produktivita je závislá na investicích, přičemž investice soukromé se zpravidla vyznačují větší efektivitou než investice veřejné. Veřejné investice, například do infrastruktury, jsou vítaným dočasným zdrojem růstu v době, kdy jsou soukromé investice abnormálně utlumeny. Vždy ale platí, že by stát měl preferovat investice soukromé a vytvářet pro ně vhodné podmínky.

Rázné a optimálně jednorázové úspory v kombinaci s podporou investic proto i v současné situaci dávají smysl.


Čtěte také:

Skandál slavných ekonomů Rogoffa a Reinhartové

Už žádné utrácení a podivné státní IT projekty, říká Petr Nečas

MMF24

Rozpočet je zatím v dobré kondici. Přebytek vzrostl na 14 miliard


Autor je ředitelem správy fondů J&T Investiční společnosti

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).