Menu Zavřít

Martin Novotný: Americký Fed (ne)zklamal

21. 9. 2015
Autor: CC BY-SA 3.0 AgnosticPreachersKid via Wikimedia

Dvoudenní zasedání americké centrální banky v minulém týdnu bylo zakončeno rozhodnutím o ponechání úrokových sazeb beze změny. Sázky na zvýšení či ponechání byly mezi analytiky a odbornou veřejností rozloženy přibližně v poměru padesát na padesát, přesto nakonec ve Fedu zvítězily holubice.

Mezi hlavními důvody odložení počátku normalizace měnové politiky americká centrální banka identifikovala globální rizika v čele s Čínou a rozvíjejícími se trhy. Očekávané otřesy na těchto trzích by mohly akcelerovat protiinflační tlaky a tím limitovat ekonomickou aktivitu. Fed si tak v podobě globálního růstu v podstatě vytyčil třetí kritérium měnové politiky vedle zákonem dané zaměstnanosti a inflace.

Toto rozhodnutí a zdůvodnění ale není pro trhy zdaleka tak překvapivé jako celkový posun v „ptačí“ rétorice amerického Federálního rezervního systému. Poměr holubic a jestřábů v bankovní radě se totiž podstatně změnil. Z projekce odhadů jednotlivých členů výboru vyplývá, že počet centrálních bankéřů, kteří nevěří, že úroková sazba se zvýší ještě letos, vzrostl ze dvou na čtyři. Holubiččí náladu potvrzuje i střední hodnota projekce, kde by se měla sazba vyskytovat na konci tohoto roku. Ta poklesla z červnových 0,625 procenta na 0,375 procenta.

Jedno zvýšení sazeb

Stručně řečeno – v komisi (prozatím!) převažuje názor, že do konce roku dojde pouze k jednomu zvýšení sazeb. Do říjnového zasedání nebude na programu tolik klíčových amerických a čínských dat, aby mohli v komisi zásadně změnit názor. Měsíc sem nebo tam navíc nehraje v monetární politice, která operuje se značným zpožděním, zásadní roli. Říjnové zasedání navíc nebude následováno tiskovou konferencí.

Prosincový termín tedy prozatím vypadá o něco realističtěji. Světové trhy se však musejí mít na pozoru i nadále. Pokud na říjnovém zasedání roztáhnou svá křídla další holubice, do hry vstoupí dosud nejméně pravděpodobný scénář, a to zvýšení sazeb až na počátku příštího roku (tedy leden nebo březen).

Autor je specialistou Patria Forexu


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Americká centrální banka zvýší sazbu do konce roku, myslí si analytici

Vyšlápne si dolar na euro? Všichni čekají, jak se Fed zachová

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).