Menu Zavřít

Martin Novotný: Evropské akcie v naději

14. 7. 2015
Autor: čtk/AP

Přestože Řecko plní titulky novin a zpravodajských webů již od začátku roku, stále více analytiků považuje jeho vliv na finanční trhy za přechodný. Tento tranzitivní efekt, který ale bezesporu vrhá stín negativního sentimentu, však zřejmě neovlivní jeho dlouhodobější fundament. Důkazem budiž situace z počátku června.

Splátka (termín 5. června) ve výši 300 milionů eur pro MMF se blížila a tehdejší ministr financí Varufakis ujišťoval, že Řecko stoprocentně zaplatí. Ne proto, že by mělo dostatek prostředků, ale jednoduše proto, že do pár dnů nalezne konečnou dohodu s věřiteli. Německý index DAX se nacházel při 11 300 bodech.

O měsíc později, který byl plný dohadování, rozepří, ultimát, kapitálových kontrol, bankovních prázdnin, referend a dalších kotrmelců, které finanční trhy rozhodně rády nevidí, se index nachází na téměř totožné hodnotě. V porovnání s lednem letošního roku, kdy se (prozatím) vládnoucí Syriza dostala k moci, se index nachází dokonce o pět procent výše.

Trh se může soustředit na evropskou ekonomiku

Pokud bychom tedy řecké tragikomické přestavení odsunuli stranou, trh se může soustředit na německou či evropskou ekonomiku. Poptávka našich západních sousedů by měla nadále postupně zrychlovat, ECB o ukončení QE prozatím slovem neuvažuje. Akcie se tedy zřejmě dočkají podpory jak v reálné ekonomice, tak v monetární politice. Pozitivní efekt evropským exportním firmám může přinést také slabší euro.

Aby vše ale nebylo tak jednoduché, do hry vstupuje lavírující čínský akciový trh. V závěru minulého týdne se sice čínské vládě podařilo zastavit propad, avšak jednalo se spíše o vyhánění čerta ďáblem. Místo pětiprocentních poklesů jsme se dočkali sedmiprocentního růstu, nejvyššího od roku 2008. Masivní nárůst volatility je tak prozatím první daní, kterou si otřesy v Asii vyžádaly.

Autor je specialistou Patria Forexu


Čtěte také:

Eurozóna se dohodla s Řeckem, zemi čekají tvrdé reformy

Nynějším krizím nápadně chybí panika na trzích a nákaza, všímá si WSJ

ebf - tip - debata

Čínská záchrana akciového trhu podrazila jüan

Koho to ještě zajímá?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).