Menu Zavřít

Martinské moky

26. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Návrat starých rituálů

WT100

Mezi sympatické součásti nového dění ve vinařství patří probouzení tradic. Vinaři se snaží v duchu historie zavést kdysi oblíbené a po léta dodržované rituály. Jedním z nich je i svatomartinská slavnost mladého vína. Posouzení hospodářských výsledků uplynulého roku a příprava na rok další bývaly první příležitostí k ochutnání nových vín a odhadu jejich perspektivy. Vždy okolo 11. listopadu se objevuje stále více mladých vín pod nejrůznějšími jmény. To proto, že nejpříhodnější z názvů – Svatomartinské, který by coby jméno světce měl být použitelný pro všechny vinaře - si nechal chránit jeden z drobných vinařů a propůjčuje jej pouze za určitý poplatek. Je to jediný šrám na jinak dobře nastartovaném staronovém zvyku.
V týdnu, kdy se slaví svátek Martina, se objevují mladá, ještě ne vždy stoprocentní, ale již sebevědomá vína. Pozitivem je fakt, že vinařů, kteří je připravují, stále přibývá a také úroveň vín samých je rok od roku vyšší. Na každoroční pražské přehlídce „mladíků“ v hotelu Ambassador zaujal letos výrazný Müller-Thurgau a dojmem bezmála hotového vína se chlubilo Svatovavřinecké. Z vydařených portugalů mi i díky vynalézavě zvolenému jménu utkvělo v hlavě Bunžolé ing. Bunži ze Bzence, vonící kvítím a mazlivě rozpustilé.
Ani dnes však nezapomeňme alespoň letmo nahlédnout do některé z vinařských regionů. Budou dva a oba skrze jakost svých vín veleznámé. Velkopavlovický, která má k dispozici asi 2500 hektarů vinic, o něž se stará neuvěřitelných tři a půl tisíce pěstitelů. Vedle Velkých Pavlovic, které daly celé oblasti jméno, vězí v povědomí milovníků vína i obce Velké Bílovice, Klobouky, Vrbice či Rakvice. Známí producenti jsou zde například ZVOS Hustopeče, Šlechtitelská stanice vinařská ve Velkých Pavlovicích, Valihrach z Krumvíře, jistě i Patria Kobylí.
Rozlohou, ale i věhlasem je patrně – tedy rozlohou jistě, co do slovutnosti se „pere“ se Znojemskem – největší oblast Mikulovská. Bezmála tři tisíce hektarů, dvě desítky odrůd a řada jmen, která mají zvuk. Z obcí to je sám Mikulov, Sedlec, Dolní Dunajovice a mnoho dalších. Celkem jich je zde na tři desítky a v nich řada vinařů, o kterých se mluví stále více. V Sedlci je to Zemědělské družstvo, v Novosedlech Kovacs, zárukou kvality je i Mikros-vín.
Rulandské šedé 2000 výběr od Františka Mádla je víno, které jsem nachystal na dnešek.
Plné víno vysoké vyzrálosti, s obsažnou vůní, kde se potkává ovoce s hroznem a stopami medu. Chuť širokého spektra nabízí dokonale harmonický výraz, je plná a dlouhá. Vedle komponent avízovaných v kytce oplývá espritním aristokratickým dojmem s dokonale vypointovanými odrůdovými vlastnostmi. Během konzumace nabízí stále nová překvapení, nenechá vás oddychnout a vyžaduje neustálou pozornost, za kterou se každým douškem bohatě odmění.

  • Našli jste v článku chybu?