Menu Zavřít

Martinů na pět let

1. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Langer našel Husákova nástupce

Policie má po dvou měsících nového prezidenta. Ministr vnitra Ivan Langer minulé úterý na tento post jmenoval dosavadního policejního náměstka pro mezinárodní spolupráci Oldřicha Martinů (41). „Chápu to jako časově omezenou funkci na pět let,“ potvrdil Martinů již dříve vyslovené přání Langera s tím, že je dle něj dobře, když má enormně náročná duševní práce stanoven horizont působení.
Martinů představil i své tři nové náměstky: Ivan Bílek bude mít v kompetenci uniformovanou policii, Jiří Houba trestní řízení a Tomáš Kužel ekonomiku. Místo čtvrtého náměstka pro mezinárodní spolupráci zůstane neobsazeno. Právě kvůli Kuželovi se ale na Langera snesla vlna kritiky, neboť dosavadní okresní ředitel frýdecko-místecké policie pracoval v roce 1989 u IV. správy SNB, spadající pod komunistickou StB. Martinů oznámil, že má v úmyslu vypsat na náměstkovské pozice co nejdříve výběrová řízení a zároveň požaduje personální audit s cílem personálního zeštíhlení policejního prezidia.
Martinů je vzděláním právník. K policii nastoupil v roce 1984 a od roku 1990 se na pražské správě zabýval násilnou kriminalitou. Roku 1997 byl jmenován ředitelem Národní ústředny Interpolu a v roce 1999 šéfem středočeské policie. Náměstkem policejního prezidenta byl od roku 2004 a už v létě 2005 - po odchodu policejního prezidenta Jiřího Koláře - uvažoval o Martinů tehdejší ministr vnitra František Bublan. Přednost však dostal Vladislav Husák, jehož Langer letos v březnu odvolal. Martinů disponuje bezpečnostní prověrkou na stupeň „tajné“ a nyní by měl do devíti měsíců získat osvědčení na nejvyšší stupeň „přísně tajné“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).