Menu Zavřít

Máš nadváhu, tak plať

16. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Životní pojištění

ebf - tip - debata

PRAHA (hat) - Při uzavírání životního pojištění, stejně jako u lékaře, běžně padají dotazy na výšku a váhu. Důvod je nasnadě. Klienti s nadváhou jsou více ohroženi vážnými zdravotními potížemi, jako je například cukrovka nebo vysoký tlak, a s tím stoupá i riziko invalidity, dlouhodobé pracovní neschopnosti nebo smrti. „Dá se říci, že praxe v České republice je poměrně jednotná. Dotaz na váhu a výšku je standardní součástí dotazníku a posuzuje se společně s dalšími faktory, jako je kouření, vysoký krevní tlak a podobně,“ říká Karel Veselý, vrchní pojistný matematik pojišťovny Aviva. U pojištění bez významné rizikové složky (produkty převážně spořicího typu) se zdravotní stav klienta a tedy ani obezita obvykle vůbec nezjišťuje.
Prakticky všechny oslovené životní pojišťovny při výpočtu pojistného používají BMI (index tělesné váhy), který bere v úvahu výšku a váhu člověka. Za nadváhu se přitom považuje hodnota indexu vyšší než 25. Ne všechny pojišťovny však tlouštíky znevýhodňují stejně.
„Pro zvýšení pojistného je počítána hodnota 30 a více. Záleží však také na věku klienta,“ vysvětlila Marie Bartáková z pojišťovny ING. Podobně jedná i pojišťovna Kooperativa. „Je-li klient zdráv a BMI je větší než 30, životní pojištění přijmeme s přirážkou k základnímu pojistnému nebo se zkrácenou dobou trvání pojištění nebo s nižší pojistnou částkou nebo je nepřijmeme a nabídneme klientovi jiný typ pojištění,“ upřesnil její mluvčí Marek Vích.
„Samostatné sazby pojistného pro obézní klienty naše pojišťovna nemá. Při posouzení výše pojistného, případně pojistitelnosti daného pojištěného, se totiž postupuje individuálně a vždy se zohledňují další faktory, například věk a další případné zdravotní problémy,“ doplnil Veselý. Individuálně tyto případy řeší i Allianz. „BMI nad 30 posuzují odborní pracovníci. Obecně lze říci, že hodnota BMI nad 33 je zlomem, od kterého je třeba s navýšením pojistného počítat,“ řekl Milan Káňa, tiskový mluvčí Allianz. Pojistné u rizikového životního pojištění by se nemělo zvýšit na víc než dvojnásobek původní hodnoty. U kapitálového životního pojištění se přirážka pohybuje řádově v desetikorunách měsíčně. Při nadváze vyšší než 32 BMI musí s přirážkou počítat i klienti Pojišťovny ČS.
Pojišťovna Generali vychází z principu „jaká nadváha, taková přirážka“. Hranicí je v tomto případě BMI 25. Váha ale nehraje roli jen v životním pojištění. „U úrazového pojištění přirážku nedáváme v případě, že má pojištěný nadváhu menší než 30 procent. Má-li pojištěný nadváhu 40 procent, odmítáme ho pojistit na úrazové pojištění, neboť taková osoba má jednoznačně vyšší rizika, že způsobený úraz bude mít za následek větší komplikace. Osoby s padesátiprocentní nadváhou téměř nepojišťujeme,“ uvedla Renata Werlíková z tiskového oddělení pojišťovny Generali.
Ne všechny pojistné domy jsou takto sdílné. „Kritérium tělesné výšky a váhy u některých typů pojistných smluv zohledňujeme. Více bohužel s ohledem na obchodní tajemství nemůžeme sdělit,“ uvedl Václav Bálek, tiskový mluvčí České pojišťovny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).