Menu Zavřít

Masakr v JZD potěšil Ridleyho Scotta

20. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Film Štěpána Vodrážky se dostal do finále

Dostat se v mezinárodní konkurenci téměř čtyř set účastníků mezi pět nejlepších je úspěch, který českou kinematografii nepotkává každý týden. Nedávno se to podařilo studentovi FAMU, konkrétně režisérovi a střihači Štěpánu Vodrážkovi. Jeho film The Deal se líbil porotě soutěže Parallel Lines, kterou pořádala společnost Panasonic ve spolupráci s anglickým režisérem Ridleym Scottem. Ten také zasedl v porotě.
Soutěž měla zvláštní regule: každý film mohl mít jen tříminutovou stopáž a musely v něm zaznít předem dané dialogy: „Co je to?“ „To je jednorožec.“ „To jsem nikdy předtím neviděl.“ „Nádhera.“ „Uteč, uteč!“ „Promiň.“ Pokud jde o jednorožce, filmoví znalci vědí, že toto bájné zvíře je důležitým motivem v klasickém Scottově sci-fi thrilleru Blade Runner (1982). Příběh a podoba jednorožce už ale zůstaly na fantazii tvůrců.
Jednorožec vystupující v českém filmu je skutečně náš. Takový jiný. Příběh se rovněž odehrává v ryze domácím prostředí, v rozpadajících se budovách JZD. Sem přijíždí parta Romů v omšelém mercedesu, aby nakoupila zvíře. Koupě se ovšem zvrtne, následuje bitka. Kdo se směje naposled a z koho stříká nejvíce krve, to by byla škoda prozradit.
Půvab snímku spočívá v tom, že je vtipný a ironický. Částečně jde o variaci na motivy z filmů Quentina Tarantina, nápad je nicméně originální. Po profesionální stránce je snímek perfektně natočený, filmeček má dynamický střih, efektní kameru a dobře pracuje s hudbou i tichem. To ostatně spojovalo všechny finalisty, mezi nimiž si nakonec odnesl vítěznou palmu snímek odehrávající se v době okupace a zpracovávající otázku židovského pronásledování. Ve srovnání s českým příspěvkem je to jistě závažnější téma, avšak jeho uchopení bylo poměrně konvenční. Kompletní desítku nejlepších filmů lze zhlédnout na adrese youtube.com/philipscinema, ten český je v sekci Winners Annouced – Finalist.

  • Našli jste v článku chybu?