Menu Zavřít

Maskovaný tanec v Naftogazu

6. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Ukrajina mgr.

KL24

Zvláštní maskované komando ukrajinské státní policie spadající pod státní bezpečnost (SBU) okupovalo minulou středu sídlo plynárenské a ropné společnosti Naftogaz v Kyjevě. V kancelářích vedení firmy údajně hledalo originály kontraktů s ruským dodavatelem Gazpromem. Tamní média se shodují v tom, že incident je dalším projevem mocenského boje mezi prezidentem Viktorem Juščenkem a premiérkou Julijí Tymošenkovou. SBU podléhá Juščenkovi, zatímco vlastníci Naftogazu údajně patří k oporám Tymošenkové.
Prezidentská kancelář prohlásila, že policisté postupovali v souladu se zákonem. Tymošenková řekla, že cílem akce bylo ochromit plynárenský systém země. Vicepremiér Olaksandr Turčynov sdělil, že útok na Naftogaz se uskutečnil v době, kdy bylo vedení firmy na jednání u prezidenta. Bez zajímavosti není ani to, že den předtím byl zatčen zástupce ředitele Energetického celního úřadu Taras Šepiťko, který je obviňován z převodu jedenácti miliard metrů krychlových plynu z ukrajinských rezerv Naftogazu.
Den poté, 5. března, se vyšetřovatelé ukrajinské státní bezpečnosti SBU pokusili vniknout i do kanceláří společnosti Ukrtransgaz v Kyjevě. Asi o hodinu později prý však po neúspěšném vyjednávání s poslanci, kteří na místo incidentu přispěchali, budovu opustili.

  • Našli jste v článku chybu?