Menu Zavřít

Máslo bude v Česku zdražovat až do Vánoc. V Evropě přitom zlevňuje

11. 10. 2017
Autor: CC: (CC BY 2.0)The Digital Pimp/wikimedia.org

Podle zprávy ministerstva zemědělství pro dnešní jednání vlády bude cena másla růst pravděpodobně až do konce roku. Cena v Evropě přitom už začala klesat, zdražování ale nakopne vánoční poptávka.

„Průměrná cena másla v EU již v posledních týdnech zaznamenala mírný pokles. Lze tedy očekávat, že další případný nárůst již nebude velký a spíše se cena bude stabilizovat, nicméně je třeba počítat s vlivem zvýšené poptávky v období Vánočních svátků,“ uvedlo ministerstvo ve zprávě, kterou má týdeník Euro k dispozici.

Až do loňského léta byly přitom ceny minimální a celý mlékárenský sektor procházel krizí. Pak však začaly ceny stoupat. Podle resortu je hlavní příčinou růstu c pokles produkce másla v zemích jižní polokoule a růst poptávky v dovozových zemích.

Z Česka se přitom vyváží až 40 procent mléka a mléčných produktů. „Proto je vývoj sektoru mléka výrazně ovlivňován situací na evropském i světovém trhu s mlékem a mléčnými výrobky,“ uvádí ministerstvo ve své zprávě.

Vývoj cen průmyslových výrobců v ČR v letech 2011 - 2017

 Vývoj cen průmyslových výrobců v ČR v letech 2011 - 2017 Zdroj: MZe

Ukazuje se přitom, že mléčné výrobky pro spotřebitele zdražily více, než rostly ceny výrobců. Zatímco mlékárny si meziročně účtovaly za polotučné mléko o 9,2 procenta více, ceny pro zákazníky v obchodech vzrostly o 14,3 procenta, cena bílého jogurtu v reálech se zvedla o téměř devět procent, i když mlékárny zlevnily o 2,4 procenta.

Ne vždy jsou ale na vině řetězce. Nejdiskutovanější máslo pro spotřebitele zdražilo o 45,2 procent, mlékárny přitom zvýšily cenu o 53,5 procenta.

MMF24

Dále čtěte:

Máslo je levnější než v 90. letech, tvrdí ekonom Michl

Spotřebitelské ceny v září stouply o 2,7 procenta, táhly je potraviny

Madeta rozjíždí mléčné bary. Chce se zaměřit na nemocnice

 Milan Teplý, majitel Madety


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).