Menu Zavřít

MÁSLO OD MAFIE

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Evropská unie

BRUSEL (Spiegel On line) – Není máslo jako máslo. Odbor Evropské unie, který má na mušce podvody v zemích členské patnáctky, informoval v závěru předminulého týdne, že italská mafie zaplavila trh šestnácti tisíci tunami pančovaného másla. Trik, na který přišly italské a francouzské úřady, okradl bruselskou pokladnu o milionové dotace. Na ty má producentská země nárok, pokud máslo vyváží do třetího státu, nebo ho použije k průmyslové výrobě pečiva.

Náhražka made in Italy byla vyrobena z větší části z hovězího loje, tedy z tuku, který se používá v kosmetickém průmyslu. Na potravinu ho mělo povýšit čtyři sta tun chemických přísad. Výsledek? V Belgii bylo zabaveno „máslo“, které neobsahovalo vůbec žádný díl mléka.

CIF24

Odbor unie informoval, že za blamáží stojí neapolská mafie. Ta úzce spolupracovala s výrobci v jižní a severní Itálii, stejně jako ve Francii a Belgii – tuto síť odhalila vyšetřovaní a sedm desítek prohlídek v podnicích a soukromých bytech. Některé národní úřady, jak tvrdí zpráva, tiše přihlížely, jejich mlčení pojistily úplatky.

Výše ztrát Bruselu byla zatím odhadnuta pouze řádově.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).