Stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely. Nyní se zkoumá, zda se prodalo koncovým zákazníkům, uvedl to Miroslav Toman (za ČSSD). Vzorky z masa odebírali veterináři v minulém týdnu, dnes přišly výsledky.
Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst, šlo také na Slovensko. Část nejspíš stále zůstává ve skladech, uvedli veterináři. Maso patří firmě Animalco z koncernu Agrofert. Informaci potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, společnost je podle něj v roli poškozeného a zvažuje zastavení masa z Polska. Na informaci upozornil Deník N.
Výsledky dalších kontrol veterinární správa ještě čeká, zatím šlo o první nález masa z Polska se salmonelou od spuštění zvýšených kontrol po zjištění podezřelých praktik na jatkách v Mazovském vojvodství.
Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.
Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.
Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost.
Přečtěte si komentář: Tomanův zábrus do asijsko-polské restaurace
Čtěte také: