Menu Zavřít

Máte po krk expertů? Nechtějte vidět diktaturu amatérů

10. 4. 2017
Autor: Redakce

Kromě elit je dnes módní veřejně nenávidět i experty. Svým způsobem tomu samozřejmě rozumím. Zapnete televizi a hned se na vás z obrazovky valí tolik moudrých rad expertů, že vedle nich jako expert vypadá i Ruda z Ostravy. Zvlášť moudří bývají lékaři. Ti nám sice sem tam z těla seberou i zdravý orgán, přesto je ale ze všech profesí pořád máme nejradši.

Jedna z jejich moudrých rad například zní, že v autě máme v létě mít maximálně o sedm stupňů chladněji, než je venku. Zatěžuje to prý náš organismus podobně jako horko, sluníčko, zima, déšť nebo smog. Takže když je venku hezkých 37 stupňů, nastavíte si v autě klimatizaci na 30 stupňů. A dostanete za volantem infarkt i bez jízdy po D1. Na druhou stranu chce jen málokdo být operovaný někým jako třeba Tomio Okamura. Sami sebe taky vždycky radši svěříme do rukou expertů.

„Moraváka z Tokia“, jak si Okamura sám říká, jsem nevybral náhodou. Právě on je jedním z prvních tuzemských symbolů vzpoury proti tzv. elitám a expertům. Ještě než nám všem ukázal, že umí vlastní stranu osvobodit od veřejných peněz ještě rychleji než machři z ČSSD a ODS, stvořila z něj média moudrý hlas lidu, který bojuje proti hlouposti expertů: neexistovala snad jediná věc, k níž by Okamura ochotně nenabídl nějaké své originální vysvětlení.

Záhy si toho všiml dokonce i sám a vrhl se – jak jinak – do psaní amatérských blogů a natáčení videí. Právě ty se poslední dobou staly útočištěm amatérů, kteří tak obcházejí oficiální média plná nenáviděných expertů. Okamura nonstop psal, natáčel a palčivě přemýšlel úplně všude, během masáže i návštěvy hřebčína. I díky vysoké sledovanosti svých blábolů se nejdřív málem stal prezidentem a poté doopravdy i senátorem a poslancem. Právě on nám ukázal, jak vypadá vláda „amatérů“. Nebo spíš jejich diktatura, protože demokracie zrovna není Okamurův politický styl.


Okamura je pro Čechy druhým nejvěrohodnějším politikem:

Nejdůvěryhodnějším politikem zůstává Babiš, Okamura posiluje

Tomio Okamura


Britský ministr v souvislosti s brexitem prohlásil, že lidé už mají dost expertů. Možná. Jestli ale máme dost expertů, pak si radši nikdy nepřejme diktaturu amatérů. Experti včetně novinářů samozřejmě často z faktů vykouzlí bláznivé dojmy, aspoň ale s fakty zkoušíme pracovat. Amatéři je pro jistotu vytěsnili ze svého života. Stojí jim totiž v cestě k ještě bláznivějším dojmům. Jako třeba Ortelovi, stále populárnějšímu kazateli. Ten se jednou doma v Plzni probudil a kolem uviděl samé muslimy a kebaby.

Vzpoura proti expertům vlastně oslavuje amatérskou nevědomost, často se v ní s gustem koupe. Je nicméně ironie, že se nenávisti proti expertům začíná dařit i u nás. S diktaturou amatérů totiž nemáme úplně nejlepší historickou zkušenost. Vzpourou proti expertům vlastně byl i komunismus: i ten všude nahradil experty, byť mnohdy nedokonalé, diktaturou dokonalé amatérské nevědomosti.

ebf - tip - debata

Komunisti nenáviděli všechny vzdělané lidi, které proto vraždili, zavírali nebo nahrazovali těmi nevzdělanými. Všichni experti se stali třídním nepřítelem. Výsledkem byly gulagy, JZD a další pokrokové věci. Ano, poslouchat experty často dost bolí. Všichni známe z televize nejen profesorku Dvořákovou, ostatně horší dějiny světa jsou bláznivých profesorů plné. Vždycky ale způsobí menší zlo, než když experty uděláte z milicionářů.

Přečtěte si další komentáře Petra Holce:

Hledám prezidenta, co nechce být prezident

Zuckerberg lidem nejvíc poslouží, když Facebook vypne

Jestli chce ČSSD lepší šunku, měla by začít u sebe

Gazdík našel ženicha. Vyvedou se lidovci a Starostové vzájemně ze sněmovny?

ODS obula v Praze záložácké kanady. A Klaus mladší na to jde hezky česky


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).