Menu Zavřít

Máte všechno připraveno na EET?

2. 12. 2016
Autor: ČTK

Elektronická evidence tržeb pro podnikatele v oblasti ubytovacích a stravovacích služeb naplno odstartovala. Na tuto novou povinnost by se ale již měli připravit i další podnikatelé. Jaké technické vybavení budete potřebovat, shrnuje následující článek.

Jak technicky funguje EET:

Základním technickým vybavením pro elektronickou evidenci tržeb je:

  • internetové připojení
  • zařízení, které umí elektronicky komunikovat přes internet - počítač, mobilní telefon, tablet, pokladna nebo pokladní systém
  • tiskárna – samostatná bezdrátová nebo jako součást pokladního systému

Nepřehlédněte:

Od kdy se vás týká EET?

Co musíte vědět o EET

Projděte si přihlášení k EET na webu Finance.cz


Na trhu je v současné době dostupná celá řada zařízení, která lze pro elektronickou evidenci tržeb použít. Níže uvádíme ty nejčastěji používané. Je volbou každého podnikatele, jakou variantu zvolí.

Mobilní telefon nebo tablet

Nejlevnějším řešením pro elektronickou evidenci je kombinace chytrého mobilního telefonu s internetovým připojením a bezdrátové tiskárny. Tato varianta je ale vhodná pouze pro drobné podnikatele, kteří mají malý objem tržeb. Běh elektronické evidence ale nebude na mobilním telefonu úplně bez problémů, protože není primárně pro tyto účely softwarově vybaven. Lepším řešením je kombinace tabletu s internetovým připojením. Jak k mobilnímu telefonu, tak i k tabletu je pro elektronickou evidenci tržeb nutné mít k dispozici i bezdrátovou tiskárnu, na které budete účtenky zákazníkovi tisknout.

ebf - tip - debata

Přenosná zařízení, pokladny, registrační pokladny

Současný trh nabízí pro elektronickou evidenci tržeb celou řadu speciálních zařízení. Tyto zařízení nejsou pro podnikatele povinné, je na volbě každého podnikatele jaké zařízení si pro elektronickou evidenci tržeb obstará. Jedná se o kompaktní přenosná zařízení, speciální pokladny, registrační pokladny aj. V neposlední řadě přišli na trh i jednotlivý mobilní operátoři, kteří nabízejí zařízení spolu s internetovým připojením.

Daňové zvýhodnění na dani z příjmů

Zavedení EET bude u většiny podnikatelů spojeno s dalšími náklady, které bude muset vynaložit na technické vybavení pro vedení elektronické evidence. Na tuto skutečnost myslí i zákon o daních z příjmů, který ve zdaňovacím období, kdy byla u podnikatele započata povinnost elektronicky evidovat tržby, umožní uplatnit si daňovou slevu ve výši pěti tisíc korun. Sleva musí být uplatněna pouze v daném zdaňovacím období, později již uplatnit nelze. Podnikatelé v oblasti ubytovacích a stravovacích služeb, kteří mají povinnost elektronicky evidovat tržby od 1. prosince 2016 si mohou jednorázovou slevu na dani z příjmů uplatnit již v daňovém přiznání za rok 2016.

Čtěte dále:

V Česku se naostro rozjela evidence tržeb, problémy zatím nejsou

Stát už vybírá podvádějící provozovny. Kontroly přijdou za několik dní

Hostinští zaspali. Pokladny na EET jich dnes sháněly stovky

V restauraci Mostecký kahan v Mostě otevřeli 1. prosince později než obvykle na protest proti zákonu o elektronické evidenci tržeb (EET), který dnes vstoupil v platnost

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).