Menu Zavřít

Matka dceři nerozumí

7. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Vznik přepracovací rafinerie je ohrožen

Česká rafinérská by za dva měsíce měla začít fungovat v podobě přepracovací rafinerie, ale kolem jejího vzniku je zatím mnoho otevřených otázek. Tou nejdůležitější jsou peníze, kvůli nimž svolal Unipetrol, jedenapadesátiprocentní akcionář rafinerií, na úterý, 11. března mimořádnou valnou hromadu České rafinérské.

Peníze - to není problém.

Česká rafinérská a její devětačtyřicetiprocentní zahraniční akcionář IOC (konsorcium firem Agip, Conoco a Shell) navrhuje, aby mateřský Unipetrol zajistil prostředky ve výši 3,5 miliardy korun. To Unipetrol odmítá, protože tím by se pro něj zvedla potřeba pracovního kapitálu o 1,5 miliardy korun, a prý přesně tak vysoká rezerva hotovosti by se vytvořila v České rafinérské. S problémem souvisejí doby splatnosti odkupu zásob, přepracovacího poplatku a spotřební daně přepracovateli.
„Největší potřeba úvěrování bude kolem 1. května, kdy budeme muset jednorázově nakoupit zásoby. Již máme rozjednané úvěrové linky do výše dvou miliard korun. Nejsou signály, že by nám banky peníze půjčit nechtěly,“ uvedl minulý čtvrtek generální ředitel Unipetrolu Pavel Švarc pro Hospodářské noviny. Šéf holdingu zřejmě chtěl vzkázat manažerům rafinerií, že Unipetrol na nový projekt peníze má.

Rezervy tu jsou.

Česká rafinérská podle Švarce ke konci dubna plánuje výši nedobytných pohledávek zhruba 1,15 miliardy korun a ztrátu 400 milionů korun. Tuto prognózu ale Unipetrol absolutně odmítá. Nedobytné pohledávky činí podle Švarce maximálně 600 milionů (hlavně za firmou Bena ve výši zhruba 550 milionů), což by znamenalo, že v České rafinérské by měla být rezerva v cash flow asi půl miliardy. Podle Unipetrolu jsou deklarované nevymahatelné pohledávky dokladem často kritizované obchodní politiky České rafinérské a řízení společnosti. Švarc týdeníku EURO řekl, že Unipetrol nebude financovat kroky některých neschopných manažerů České rafinérské z minulosti. Unipetrolu se také nezdá výše plánované ztráty dcery, protože Česká rafinérská měla za leden zisk kolem 230 milionů, za únor zhruba 200 a březen prý také bude slušně v černých číslech, protože rafinerské marže se celosvětově zlepšují. (Pro Českou rafinérskou bude ztrátový zřejmě duben, asi 100 milionů korun, jelikož se plánuje odstávka rafinerií). Takže Unipetrol má za to, že Česká rafinérská bude zisková a na financování přepracovací rafinerie jednoduše bude mít hotovost.

MMF24

Konzervativní Ottis.

Odhad ztráty své firmy považuje za velmi konzervativní i Ivan Ottis, generální ředitel České rafinérské. „Uvedený odhad byl učiněn na konci loňského roku a vycházel z tehdejšího nepříznivého vývoje,“ uvedl minulý čtvrtek pro Hospodářské noviny.
Unipetrol chce dosáhnout toho, aby Česká rafinérská dlouhodobé investice nefinancovala z krátkodobých zdrojů či pouze z vlastních zdrojů, což je podle holdingu nejdražší cesta. Pokud by byl návrh hlavního akcionáře na valné hromadě přijat, Unipetrol zajistí potřebný dvoumiliardový úvěr (více však ne) a Česká rafinérská by byla po přechodnou dobu (půl roku či rok) úvěrována tak, že ke konci daného období své půjčky splatí.
Zástupci Unipetrolu také mají za to, že ze strany konsorcia IOC se přepracovací rafinerii věnuje malá pozornost (za poslední dva týdny prý se mezi příslušnými manažery konala pouze jedna telekonference) a že zástupci České rafinérské argumenty Unipetrolu příliš nevnímají. Zůstává otázkou, zda zástupci Unipetrolu na valné hromadě potvrdí ve funkci finančního ředitele společnosti Erika Andersona (muž firmy Conoco), jemuž končí funkční období.
Generální ředitel Ottis by měl být dnem zahájení přepracovací rafinerie nahrazen ředitelem pro investice České rafinérské Ivanem Součkem. Někteří manažeři Unipetrolu spekulují o tom, zda motivem údajného odporu České rafinérské k přepracovací rafinerii není touha Ottise zůstat co nejdéle ve funkci.

Další odklad?

Ve smlouvě o přepracovací rafinerii z 23. ledna 2003 je odkládací podmínka doprovázená datem 14. března 2003. Nedojde-li k dohodě k tomuto termínu, pak lednová dohoda jako by neexistovala a z přepracovací rafinerie nic nebude. Nedohodnou-li se ovšem akcionáři na valné hromadě jinak. Slovo jinak v tomto případě znamená, že by se pro splnění odkládacích podmínek stanovilo pozdější datum. „Osobně budu pro dohodu a proti dalšímu odkladu termínu,“ řekl pro týdeník EURO Švarc. Může se stát, že matka (Unipetrol) i dcera (Česká rafinérská) budou hrát vabank.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).