Menu Zavřít

Mattoni otevřelo v Srbsku nový závod, skupina do něj investovala takřka tři čtvrtě miliardy korun

Dnes
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Mattoni 1873
  • Srbská společnost Knjaz Miloš, člen skupiny Mattoni 1873, otevřela ve městě Aranđelovac nový závod
  • Celková výše investice ze strany české firmy činila asi 720 milionů korun, další finance poskytl srbský stát formou dotací
  • Největší tamní výrobce minerálních vod a nealkoholických nápojů tak zdvojnásobí svoji kapacitu a nabídne 100 nových pracovních míst
  • Skupina Mattoni, respektive její mateřská společnost Karlovarské minerální vody, koupila tuto značku v roce 2019

Společnost Knjaz Miloš ze skupiny Mattoni 1873 otevřela v srbském Aranđelovaci ležícím zhruba 60 kilometrů vzdušnou čarou od hlavního města Bělehradu nový závod se dvěma výrobními linkami na stáčení nápojových produktů do PET lahví a plechovek. Místní značka s 200letou historií je největším výrobcem minerálních vod a energetických nápojů na srbském trhu a nyní díky otevření této výroby zdvojnásobila vlastní kapacitu, takže bude patřit k největším hráčům svého oboru i v evropském měřítku.

Do modernizace a rozšiřování závodu v Aranđelovaci společnost Karlovarské minerální vody, pod níž skupina Mattoni 1873 spadá, investovala celkem přes 28,5 milionu eur (asi 720 milionů korun). Výsledkem je rozsáhlý areál zahrnující novou výrobní halu, sklady, chladírnu, výrobnu sirupů a stáčírnu vody. Výstavba zařízení umožnila firmě dosáhnout kapacity více než 700 milionů lahví.

Outstream Placeholder

„Od svého vstupu do skupiny Mattoni 1873 v roce 2019 obohatil Knjaz Miloš naše společné podnikání o výjimečnou odbornost, inovativnost a odpovědné řízení, přičemž každoročně dosahuje rekordních výsledků díky maximalizaci stávajících zdrojů. Výstavbou tohoto nejmodernějšího zařízení vybaveného nejlepšími výrobními technologiemi pokračujeme v investicích do společnosti Knjaz Miloš, které prosadí produkty vyrobené v Srbsku na evropské trhy,“ řekl Alessandro Pasquale, majitel a výkonný prezident skupiny Mattoni 1873.

Vznikne 100 nových pracovních míst

Karlovarské minerální vody před covidovou pandemií koupily srbského výrobce minerálek dohromady se společností PepsiCo. Cenu transakce, kterou musely schválit antimonopolní úřady, firmy nezveřejnily.

Tehdy v Srbsku Knjaz Miloš zaměstnával na 800 lidí. Skupina Mattoni jich ve stejné době měla půl třetího tisíce a už tehdy byla výhradním dodavatelem nápojů Pepsi na Slovensku, v Maďarsku a Bulharsku. Nyní srbský stát podpořil výše zmíněnou výstavbu nového areálu dotací 4,675 milionu eur (asi 118 milionů korun), přičemž jedním z důvodů je i fakt, že zvýšení výrobních kapacit přinese vznik 100 pracovních míst.

Venkovský povstalec

Společnost Knjaz Miloš byla pojmenovaná po venkovském povstalci Miloši Obrenoviči, který na přelomu 18. a 19. století porazil tureckou armádu a osvobodil město Aranđelovac z nadvlády Turků. Osmanská říše mu pak udělila titul knížete a on se stal předkem rodu Obrenovičů, který se držel u moci až do začátku 20. století.

WT100

Vytvářejí podnikání na klíč od nuly, ale zároveň i skupují konkurenci. České Bubliffy hlásí první akvizici, přebírá ostravské TeaStar
Přečtěte si také:

Vytvářejí podnikání na klíč od nuly, ale zároveň i skupují konkurenci. České Bubliffy hlásí první akvizici, přebírá ostravské TeaStar

Knjaz Miloš v Srbsku dnes vedle stejnojmenné minerální vody prodává také nápoje značek Aqua Viva, Guarana, ReMix či Gusto. Podnik je zároveň oficiálním výrobcem a distributorem nealkoholických sycených nápojů PepsiCo pro trhy Srbska, Černé Hory a Bosny a Hercegoviny.

Samotné Mattoni 1873 pak vlastní celkem 39 různých značek, které vyváží do 20 zemí světa. Kromě produktů Aquila, Magnesia, Poděbradka či Hanácká Kyselka pod něj přitom spadají i nealkoholické nápoje Pepsi, Mirinda, 7UP, Schweppes, Gatorade nebo Mountain Dew. Dohromady ve všech zemích, kde společnost působí, zaměstnává na 3400 lidí, přičemž její loňský obrat dosáhl hodnoty 22 miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?