Menu Zavřít

Mayová a Trump se dohodli na jednání o „ambiciózní“ obchodní dohodě

13. 7. 2018
Autor: čtk

Britská premiérka Theresa Mayová se s americkým prezidentem Donaldem Trumpem dohodla, že se budou snažit uzavřít „ambiciózní“ obchodní dohodu o volném obchodu. Šéfka britské vlády to řekla po jednání s Trumpem v rezidenci britských premiérů Chequers. Mayová Spojeným státům rovněž poděkovala za podporu v případu otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala.

Mayová po setkání s Trumpem ocenila zvláštní vztah Británie a USA a prohlásila, že spolu s americkým prezidentem chtějí tento vztah ještě prohloubit. Jednou z oblasti hlubší spolupráce by podle ní měla být bezpečnost, další hospodářství a obchod.

Na dotaz týkající se kritiky chystané podoby odchodu Spojeného království z Evropské unie, která z úst amerického prezidenta zazněla v rozhovoru poskytnutém listu The Sun, Mayová řekla, že zařídí takový brexit, pro jaký Britové hlasovali v předloňském referendu. Zdůraznila, že brexitem skončí volný pohyb osob, posílání peněz do rozpočtu EU, jurisdikce Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku na britském území i účast Británie na společné zemědělské politice. „To je to, pro co Britové hlasovali, a to je to, co jim dáme,“ zdůraznila.


Babiš se Trumpovi nechce podvolit. Plán růstu peněz na obranu Česka zůstane stejný

 Předseda ANO Andrej Babiš


Trumpovi premiérka poděkovala za podporu, které se Británii od Washingtonu dostalo v souvislosti s kauzou otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v Anglii, ze které Londýn obviňuje Moskvu, jež to popírá.

ebf - tip - debata

Mayová zároveň přivítala skutečnost, že se v pondělí uskuteční summit Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Za důležité označila, že americký prezident do jednání se svým ruským protějškem vstupuje „z pozice síly“ a s jednotnou Severoatlantickou aliancí v zádech.

O brexitu dále čtěte:

Ministr pro brexit Davis po sporu s Mayovou rezignoval. Nahradí ho Raab

Británie chce usilovat o zónu volného obchodu. Připravuje se ale i na tvrdý brexit

Vyšší investice do obrany či výzkumu. Komise navrhla první rozpočet EU po brexitu

Brexit bude podle plánu Mayové, parlament schválil zákon o odchodu země z EU

Hra o kohezní fondy. Chudé regiony Evropy se obávají úbytku peněz z Bruselu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).