Menu Zavřít

Mayová bude skládat koalici těžko. Otevírá se šance pro labouristy

9. 6. 2017
Autor: čtk

Británie čelí podle místních politologů po parlamentních volbách období nestability. Premiérka Theresa Mayová je pod silným tlakem a množí se hlasy po její rezignaci. Její nekompromisní postoj k odchodu země z Evropské unii ztíží hledání koaličních partnerů. Otevírá se tím šance pro labouristy Jeremyho Corbyna.

Pro získání většiny v dolní komoře britského parlamentu je technicky zapotřebí získat 326 ze 650 míst, i když ve skutečnosti stačí jen 323 míst. Irští nacionalisté ze strany Sin Féin totiž místa, která ve volbách získají za Severní Irsko, tradičně neobsazují. Konzervativci nicméně podle odhadů už šanci na většinu definitivně ztratili.

Mayová bude mít jako vítěz voleb právo pokusit se zformovat koalici, ale podle politologů bude mít vzhledem ke svým postojům k EU těžkou pozici. Než nová vláda vznikne, zůstane kabinet Mayové ve funkci, i když by se měl vyhnout zásadním rozhodnutím.

Mayová naznačila, že se může pokusit o vytvoření menšinové vlády, která by vyjednávala parlamentní většinu případ od případu. V mnoha ohledech se ale podle agentury Reuters její programové plány s prioritami ostatních stran neslučují. Týká se to nejen vyjednávání o brexitu, ale i rozpočtové strategie, vzdělávání nebo sociální péče.

V letech 2010 až 2015 vytvořili konzervativci koalici s liberálními demokraty, která je ale nyní podle analytiků nepravděpodobná hlavně kvůli odlišným stanoviskům k brexitu. Britská liberální demokracie je proevropská a žádá nové referendum, zatímco konzervativci stojí za totálním rozchodem s EU. Liberálové navíc v nynějších volbách nezískali dost hlasů, aby jejich koalice s konzervativci byla většinová.

Ani ostatní politické strany se do spojenectví s konzervativci nepohrnou, soudí Reuters. Skotská národní strana, která má šanci na zisk 35 mandátů, je zásadním ideologickým odpůrcem toryů, zejména ve vztahu k setrvání v EU. Severoirští unionisté, tradiční spojenci konzervativců, mají nyní v parlamentu deset poslanců.


Libra padá, investoři se bojí chaosu. Čtěte více

Libra


Paradoxně blíž k sestavení menšinové vlády mají podle britských médií labouristé, přestože budou mít v novém parlamentu méně hlasů než konzervativci. K menším politickým stranám jsou totiž programově blíž. Labouristé už dali najevo, že se pokusí menšinovou vládu sestavit, zformování většinové koalice jejich vůdce Jeremy Corbyn odmítl.

MMF24

Jeho strana hodlá respektovat výsledky referenda o odchodu z EU, ale odmítá vyjednávací strategii Mayové. Labouristé chtějí zejména zachovat výhody společného evropského trhu a celní unie. To by mohlo stranu přiblížit kompromisu s liberálními demokraty a skotskými nacionalisty, tvrdí politologové.

Dále čtěte:

Závěr kampaně: Mayová je pro oslabení lidských práv kvůli deportaci radikálů

Mayová: Británie byla k extremistům příliš tolerantní

Británie volí. Mayová nemá křeslo jisté


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).