Menu Zavřít

Mayová odmítá další skotské referendum. Londýnský diktát, tvrdí Sturgeonová

3. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Premiérky Británie a Skotska na sebe znovu útočí. Theresa Mayová na kongresu skotské odnože Konzervativní strany obvinila Skotskou národní stranu (SNP), že je posedlá nezávislostí a vláda tak škodí svému lidu. Podle ní Skotové o další referendum o odchodu z Velké Británie nestojí. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová to označila za „diktát Westminsteru“.

Mayová nařkla Sturgeonovou, že při svém tažení za odtržení Skotska obětuje životní standardy Skotů. „SNP bere politiku jako hru. Lidé ve Skotsku si zaslouží premiéra, který se zaměří na jejich priority: zvyšování standardů ve vzdělávání, zdravotnické služby, reformu trestního zákoníku a zajištění ekonomické prosperity,“ řekla na kongresu Mayová. „Místo toho mají SNP, která je posedlá nezávislostí a využívá k tomu vládní mechanismy. Už jim to prochází příliš dlouho.“

SNP překrucuje pravdu, tvrdí Mayová:

Zdroj: Bloomberg Brexit

Britská premiérka dále v rozhovoru pro BBC vyjádřila přesvědčení, že Skotové o další referendum o případném odtržení od Velké Británie nestojí. Připomněla, že se v roce 2014 rozhodli jasně a SNP už v té době prohlašovala, že se jedná o hlasování, které se uskuteční jednou za generaci. „SNP má tunelové vidění. Místo toho by se měla zaměřit třeba na reformu školství, které kdysi bývalo vlajkovou lodí Skotska, ale v posledních letech upadá,“ tvrdí Mayová.

Na výpady zareagovala Sturgeonová vyjádřením, ve kterém obvinila Mayovou z nedostatku ochoty upravit svůj postoj v závislosti na obavách Skotů ohledně její strategie pro brexit. „Postojem skotské vlády po referendu o odchodu z EU je nabídka kompromisu a hledání shody na každém rohu. Britská vláda je mezitím tvrdohlavá a neústupná,“ tvrdí Sturgeonová. „Zatímco my mluvíme jazykem shody a spolupráce, oni používají westminsterský diktát,“ přisadila si.

V roce 2014 se pro setrvání ve Velké Británii vyjádřilo 55 procent Skotů a podobné číslo podpory se drželo až do konce loňského roku. Sturgeonová však tvrdí, že rozhodnutí odejít z Evropské unie zásadně mění celou situaci. Skotové se totiž postavili jasně za setrvání. Od té doby už několikrát hovořila o potřebě uspořádat další referendum. Nahrávají jí i poslední průzkumy, podle kterých by se v současné době vyslovilo pro nezávislost už 49 procent Skotů.

ebf - tip - debata

Ve Skotsku stále panuje velký odpor proti brexitu. Skotský parlament se poměrem 58:1 vyjádřil proti spuštění mechanismu, který povede k vystoupení Británie z EU. Šlo sice o gesto, které nemohlo nic změnit, jeho výsledek však vyzněl jasně.

Dále čtěte:

Británie začne vyjednávat o brexitu v březnu

Skotsko má plán, jak zůstat v EU. Mayová ho zváží

Skotsko chystá další referendum o nezávislosti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).