Menu Zavřít

Mayová přežila hlasování o nedůvěře. EU chce znát její další plán

16. 1. 2019
Autor: čtk

Britská premiérka Theresa Mayová den po odmítnutí brexitové dohody Dolní sněmovnou přečkala hlasování o nedůvěře vyvolané opozicí. Poté, co se v úterý dočkala podle britského tisku historické porážky a ponížení, ji dnes večer podržela její Konzervativní strana a severoirští unionisté podporující její menšinovou vládu. Na rychlé předložení nového plánu ohledně rozchodu s Evropskou unií dnes tlačili jak britští politici, tak představitelé unijních zemí.

Hlasování se konalo na návrh opozičních labouristů poté, co v úterý parlament jednoznačně odmítl dohodu o odchodu Británie z Evropské unie.

Díky podpoře 325 poslanců ustála vláda hlasování o nedůvěře. Snahu iniciovanou šéfem labouristů Jeremym Corbynem podpořilo 306 členů dolní parlamentní komory. Mayová po hlasování prohlásila, že ihned zahájí jednání s představiteli opozičních stran o dalších možnostech. Corbyn podotkl, že se premiérka především musí zavázat, že uchrání zemi od neřízeného odchodu z EU.

Země evropské sedmadvacítky se shodují, že na tahu je po úterním odmítnutí dohody parlamentem Londýn, a zároveň posilují přípravy na možný britský odchod ze společenství bez jakékoli smlouvy upravující tento krok.

Úterním hlasováním se dnes zabývalo mimo jiné plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Předseda sboru Antonio Tajani řekl, že unie se nyní musí připravovat na neřízený brexit. Stejný názor vyjádřila zástupkyně rumunského předsednictví EU. Hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier připustil, že EU může diskutovat o nové podobě dohody, pokud ovšem Britové ustoupí od svých dosavadních postojů.


Přečtěte si esej: Divadlo Za kanálem

 Brexit nejvíc postihne své příznivce


Stejně jako představitelé europarlamentu a Evropské komise také zástupci jednotlivých členských zemí EU vyzývají Británii, aby sdělila svou představu o brexitu. Kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že je nutné dál usilovat o spořádaný brexit, i když Německo je připraveno také na opačnou variantu.

Mayová dnes zopakovala svá dřívější slova, že vyhnout se divokému odchodu lze jen dvěma způsoby: schválením dohody s EU nebo zrušením brexitu. Ke druhé možnosti její vláda přistoupit nehodlá, zdůraznila premiérka.

Na neřízený brexit se kromě Německa podle dnešního vyjádření intenzivněji chystá mimo jiné Francie, Itálie, Španělsko či Nizozemsko.

Podle českého premiéra Andreje Babiše, který je na návštěvě Thajska, je třeba vyčkat, jaký postup Británie zvolí. Nejistota spojená s brexitem je podle něj nepříjemná, premiér nicméně doufá, že se k dohodě nakonec podaří dospět. Ministr zahraničí Tomáš Petříček řekl, že EU27 možnost úpravy návrhu brexitové smlouvy nevidí a Londýn musí přijít s náhradním plánem. Ministr vnitra Jan Hamáček bude ve čtvrtek jednat se zástupci sněmovních stran o zrychleném projednání zákona, který má v případě divokého brexitu zajistit ochranu Britů žijících v Česku.

Andrea Leadsomová, která organizuje vládní agendu v britské Dolní sněmovně, nicméně není přesvědčena, že by nyní měla jednat pouze Británie. Brusel podle ní musí pochopit, že Londýn potřebuje další záruky. Leadsomová zároveň zdůraznila, že vláda Mayové odmítnutou dohodu nadále považuje za jedinou možnou a neplánuje odklad brexitu.

MMF24

Britský tisk výsledek úterního hlasování označil za historickou porážku a naprosté ponížení Mayové. Bulvární list The Sun považuje brexitovou dohodu připravenou britskými a unijními vyjednavači za zcela mrtvou a podle bulváru Daily Mail premiérka nyní bojuje o přežití.

Dále čtěte:

Ekonomičtí bubáci roku 2019: Čína, brexit a krize evropské měny

Komentář: Theresa, jedině Theresa

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Další dopady tvrdého brexitu: EU by nemusela uznat britské řidičské průkazy

Tvrdý brexit by měl výrazné dopady na rozpočet EU v roce 2020, upozorňuje Oettinger

Významní sponzoři brexitu jsou pesimističtí. Očekávají, že vláda úsilí o opuštění unie vzdá

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).