Menu Zavřít

Mazlíčci chtějí papat. A není to zadarmo

Autor: Profimedia.cz

Trh pořád ovládá dvojice gigantů, každý s celosvětovým obratem okolo 17 miliard dolarů.

V tomto vydání týdeníku Euro najdete jako jedno z témat pozoruhodný rozkvět výroby krmiv pro domácí mazlíčky v Česku po listopadu 1989. Zajímavý hlavně v porovnání s minulostí. Považte ten kontrast s vlastními vzpomínkami, kdy se mi jako elévovi před nějakými třiceti lety podařilo přesvědčit svoji tehdejší šéfovou, aby zařadila do vydání jinak dosti nezáživného ekonomického informačního bulletinu odlehčující článek o krmivech pro domácí mazlíčky.

Pet food na Západě zní na první pohled nevinně, zcela okrajově, ale pozor - vnímavému čtenáři určitě nasadil brouka do hlavy, v jak pokročilém stadiu zahnívání se ten imperialismus asi nachází, když krmiva pro psy a kočky vyrábí i takové Nestlé, které průměrný Čech znal jako producenta tuzexových čokolád. Rovněž další firmy podnikající v tomto byznysu jsme vnímali jako potravinářské koncerny a údaje o obratu, který už tehdy obnášel miliardy dolarů, nám přišly obrovské.

Co však zaráželo nejvíce, bylo, co takové západní žrádlo pro psy a kočky obsahuje! Pacific pink salmon, turkey breast, U. S. Prime Beef - tyto ingredience v konzervách pro zvířata působily v tehdejším Československu, kde plechovka lososa ruské značky Socra byla vysoce ceněnou součástí luxusních dárkových balíčků, jako obzvlášť vychytralá ideologická diverze. Po inspekci obrázků hovězího ragú značky Cesar pro malá psí plemena nebo luxusně vypadajících kočičích paštiček značky Sheba prohlásil můj kolega, veliký gurmán, že kdyby to mohl ještě zapíjet trochou kalifornského červeného, okamžitě by svůj život pracujícího důchodce s nějakou hollywoodskou čivavou nebo siamskou kočkou vyměnil. To asi platí dodnes.

Raketový rozvoj

Trh pořád ovládá dvojice gigantů v čele s americkou společností Mars (nadále rodinný podnik) s celosvětovým obratem přes 17 miliard dolarů, těsně následovanou švýcarským nadnárodním koncernem Nestlé s téměř 17 miliardami, další producenti jsou již podstatně menší, i když obrat posledního z velké pětky - amerického Blue Buffalo - pořád ještě přesahuje miliardu dolarů. Největší český výrobce počítá tržby v jednotkách miliard korun, nicméně na to, že před čtvrt stoletím tenhle obor v Česku v podstatě neexistoval, jde o rozvoj přímo raketový.


Přečtěte si více o byznysu kolem domácích mazlíčků:

Pro královské kočky: sázka na prémiové krmivo se firmě Vafo vyplatila

Miliardové žrádlo: byznys kolem domácích mazlíčků kvete

Miroslav Zámečník: Psi a kočky by kupovali...

Ilustrační foto

Od poloviny 80. let, kdy tehdy nově zaváděná superprémiová krmiva zaujala i tehdejší západní ekonomické týdeníky a Češi žasli, se vývoj rozhodně nezastavil. Extrudované granule ve velkých baleních sice dosud představují základ - ostatně průměrné výdaje za krmivo u psů je asi 270 dolarů, u koček asi 250 dolarů za rok -, a nejsou ani nejvýznamnější výdajovou položkou chovatelů, tou jsou platby za veterinární péči. I tak ovšem v průměru rostou výdaje za krmivo rychleji než výdaje na potraviny pro lidskou výživu - podle prognóz v EU budou v příštích letech meziročně stoupat o 3,5 procenta, v USA je to velmi podobné.

Řezníkův výběr

Trendy určují samotné proměny společnosti s rostoucím počtem singles, žijících v menších bytech ve velkých městských aglomeracích, kteří si pořizují psy malých plemen a kočky. Menší prostorové nároky ještě neznamenají nižší výdaje, protože dynamicky roste tržní podíl zvlhčených krmiv v malých baleních velikosti jedné porce a vyráběných z opravdu kvalitních surovin.

EBF24

Stejně jako v lidské výživě se prosazují výrobky s atributy jako bio, udržitelné, raw, bez alergenů a funkční, takže prospěšné pro zuby, klouby, srst, kůži, drápky a co si ještě vzpomenete. A protože psi a kočky, ba ani mluvící papoušci pořád ještě neumějí číst, musejí být texty a obaly tak svůdné, že se při představě, co dobrého svému miláčkovi pořídí, rozslintá hlavně páníček. Jeden z letos uváděných výrobků láká - přeloženo do češtiny - na „řezníkův výběr nejkvalitnějšího dušeného hovězího a lahodné kachny se zelenými fazolkami s nejméně 99 % surovin přírodního původu“. Nekupte to.

Krmiva pro mazlíčky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).