Menu Zavřít

MBA v oblasti lidských zdrojů: prestiž a kvalita na Ústavu práva a právní vědy

22. 7. 2019
Autor: Ústav práva

Mezi nejžádanější profesní programy patří MBA Řízení lidských zdrojů a personální management. Jedním z prestižních poskytovatelů vzdělávání pro personální specialisty a manažery je Ústav práva a právní vědy, který tento program poskytuje již 15 let.

O náplni studia, aktuálních trendech a budoucnosti personálního managementu hovoří doc. PhDr. Ing. Jan Urban, CSc., autor mnoha publikací a odborných textů, zkušený lektor a garant programu.

Od založení Ústavu práva a právní vědy v roce 2004 působíte jako garant programu MBA Řízení lidských zdrojů a personální management. Jak se za tu dobu změnilo vnímání studia u firem a uchazečů o studium?

Výrazným způsobem se proměnila skladba studentů i celá oblast personálního managementu. Z oboru, který byl ve firmách často realizován spíše intuitivně, mnohdy taktikou pokus-omyl, bez jasné strategie a bez využití nástrojů, které vedou k požadovaným cílům, se stala respektovaná disciplína, ve které se dnes musí vzdělávat v podstatě každý manažer. Personální řízení je důležitou součástí jakékoli vedoucí pozice. Do toho vstupují nové pokročilejší způsoby výběru vhodných lidí, jejich adaptace a řízení.

 Studium MBA trvá 12 až 14 měsíců. Studovat lze klasickou formou nebo 100% online.

Náročné úkoly pro HR manažery a specialisty představuje vyhledávání talentů a udržení nejschopnějších zaměstnanců. Pokud v dnešní době firma chce dlouhodobě udržet klíčové zaměstnance, musí jim kromě pracovního a finančního komfortu umět nabídnout další vzdělávání a kariérní rozvoj. V podstatě jim vytváří kariérní plán a ty nejlepší podmínky pro další rozvoj. To všechno představuje pro personalisty výzvu a studium MBA může jejich práci výrazně oživit a dodat jí nové, potřebné impulsy.

Znamená to, že každý manažer, který využívá, úkoluje a řídí lidi, by v současnosti měl nezbytně procházet nějakou vzdělávací průpravou?

V zásadě to tak je. Tím základním důvodem může být to, aby se v personální praxi vyvaroval chyb. Ty totiž především v dnešní době, kdy jsou kvalitní lidé nedostatkové zboží, mohou pro každou firmu znamenat výrazné ztráty. Dalším důvodem je hledání kvalitní lidí a talentů – vítězí ti, kteří jsou o krok napřed a vědí, jak schopné jednotlivce na trhu získat, a hlavně je poté udržet.

Celá oblast vzdělávání nabízí jistě mnoho možností. Jednak se nabízí nejrůznější kurzy a možnosti e-learningové průpravy, ale také programy zakončené profesním titulem. Pro koho je vhodné studium MBA Řízení lidských zdrojů a personální management? Jak vybaveni vycházejí absolventi tohoto programu do praxe?

Je potřeba zdůraznit, že jednorázové nebo krátkodobé kurzy řeší nebo reagují zpravidla pouze na dílčí problém či téma personálního managementu. Studium MBA připravuje manažery a specialisty komplexním pohledem na celou oblast, kterou zároveň zaměřuje na konkrétní praktické příklady a situace. Podobně jako u jiných programů, tak i v případě MBA Řízení lidských zdrojů a personální management předpokládáme, že uchazeči mají za sebou zpravidla vysokoškolské vzdělání, ale i praxi.

Záměrem programu je seznamovat s těmi nejaktuálnějšími trendy, poskytnout ucelený pohled na hlavní oblasti řízení lidských zdrojů a demonstrovat využití osvědčených technik a metod v praxi. Důraz je kladen na zpracování případových studií z různých oblastí řízení a organizace lidských zdrojů. Absolventi studia jsou připraveni nejen pro výkon funkcí v oblasti personálního managementu, ale i dalších manažerských pozic, včetně pozic ve vrcholovém vedení. Řízení lidských zdrojů je oblast důležitá nejen pro příslušné specialisty, ale pro všechny manažery a podnikatele.

 Kromě diplomu obdrží uchazeč i mezinárodní certifikát IES.

Co je cílem a náplní výuky programu MBA Řízení lidských zdrojů?

Hlavním cílem výuky je prohloubení znalostí o personálním řízení a jeho klíčových aspektech, jež rozhodují v konkurenčním prostředí. Výuka se podrobně věnuje personálním činnostem a problematice řízení změn, prosazování inovací, výběru zaměstnanců a talent managementu. Důraz je kladen rovněž na psychologické aspekty vedení lidí a koučink. Studenti získají ucelený, nikoliv pouze fragmentovaný, pohled na problematiku personálního managementu.

Co tím máte na mysli?

Profesní programy typu MBA se nedají absolvovat za několik dnů jako nejrůznější kurzy nebo semináře. Studium trvá 12 až 14 měsíců a za tu dobu student absolvuje celkově 11 výukových modulů, do kterých spadají tematická setkání s lektory – odbornými garanty výuky.

Jakou motivaci a předpoklady by měl mít uchazeč o studium programu MBA Řízení lidských zdrojů?

Motivace je určitě velmi důležitá. Uchazeč by měl mít jasno, co si od studia slibuje, kam se chce posunout, případně zda chce dokonce dosáhnout určitého restartu ve své kariéře. Studium předpokládá samostatnost, ať již jde o schopnost pracovat s odbornou literaturou, tak i schopnost řešit pod odbornou supervizí lektorů praktické případové studie. Studium klade důraz na praktickou aplikaci hypotéz a metod, se kterými student pracuje a které se rozhodl použít.

Jak studium probíhá a jakou formou lze studovat?

Studovat lze kombinovanou formou nebo 100% online. Tematická setkání s lektory se konají v učebnách školy vždy o víkendech. Online studium probíhá ověřenou metodou by publication, kdy student vypracovává seminární práce, jež jsou oponovány a hodnoceny lektory. Tato forma studia má jednu zásadní výhodu – její součástí není osobní přítomnost na výuce. U obou forem studia vycházíme vstříc všem zaměstnaným a časově vytíženým studentům, pro které denní studium nepřipadá v úvahu. Studium je tak maximálně flexibilní a respektuje časové možnosti každého studenta.

 Program MBA Řízení lidských zdrojů je vhodný pro HR specialisty, manažery a podnikatele.

Jak se hodnotí výstupy studia a čím je studium zakončeno?

Student průběžně zpracovává seminární práce za každý předmět. Na závěr se věnuje disertační práci na téma, jež si může zvolit dle svého profesního zaměření a absolvuje závěrečnou zkoušku. Slavnostní promoce se konají v reprezentačních prostorách pražského Rudolfina.

KL24

Jak se lze přihlásit ke studiu MBA?

Nové studijní cykly zahajujeme vždy v dubnu a říjnu kalendářního roku. Přihlášku ke studiu najdou zájemci na webu Ústavu práva a právní vědy. Pořádáme také pravidelný Den otevřených dveří, na kterém se zájemci mohou seznámit s výukovými prostory a vyřešit všechny požadavky přímo s vedením školy. Podané přihlášky aktuálně odměňujeme zajímavým cenovým bonusem.

Další informace zjistíte na www.ustavprava.cz.

  • Našli jste v článku chybu?