Menu Zavřít

McDonald’s otevřel pobočku ve Vatikánu, i přes protesty kardinálů

3. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Nejrozšířenější světový řetězec rychlého občerstvení McDonald’s otevřel svou první pobočku ve Vatikánu. Učinil tak tiše a bez velké propagace. Už jen samotný záměr totiž kritizovala řada kardinálů.

Nově otevřená restaurace se nachází v ulici Borgo Pio, v těsné blízkosti Vatikánu. Jen o něco dále se už delší dobu nacházejí další dvě pobočky, ty však nevzbudily takové vášně, protože nesídlí v budovách, které patří Vatikánu. V domě, na jehož fasádě se teď objevilo známé „M“, navíc bydlí několik kardinálů.

Podle italského listu La Repubblica dostane Vatikán za pronájem části budovy přibližně 30 tisíc eur měsíčně (810 tisíc korun). „Je to byznysové rozhodnutí, které ignoruje tradici římské kuchyně,“ stěžuje si kardinál Elio Sgreccia, podle kterého by mohlo být místo využito jinak, například k pomoci potřebným.

Sgreccia si navíc myslí, že pobočka McDonald’s ruší estetiku daného místa. Podle něj je rozhodnutí o jejím umístění „perverzní a ostudné“. Souhlasí s ním i sdružení na ochranu čtvrti Borgo, které označilo fast food za „poslední ránu už tak zraněnému zvířeti“.

Žádné protesty však nepomohly a McDonald’s ve Vatikánu otevřel. Ve Florencii přitom nedávno narazil. Město mu tam totiž znemožnilo otevřít restauraci v populární turistické destinaci na Piazza del Duomo. Starosta města Dario Nardella to tehdy odůvodnil tím, že by na daném místě uvítal „tradičnější byznys“. Vedení společnosti se kvůli tomu s městem soudí o 20 milionů dolarů.

ebf - tip - debata

Vatikán tak striktní není a dokonce už schválil další kontroverzní návrh. Místo knihkupectví s náboženskou tématikou totiž na ulici Via della Concialiazione povolí otevřít pobočku Hard Rock Café, další světově rozšířené sítě restaurací.

Dále čtěte:

V USA řádí děsiví klauni. McDonald’s kvůli tomu stahuje ambasadora

Celodenní snídaně táhnou, tržby McDonald's rostou nad očekávání


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).