Menu Zavřít

Mediální revue

27. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Britská společnost Thames Water využívá k výrobě elektřiny granule z odpadních vod

BBC

Opravdu to hoří

Až téměř neuvěřitelně obnovitelný zdroj energie se rozhodla využívat vodárenská společnost Thames Water. Granule, které spaluje, připomínají instantní kávu, ve skutečnosti jsou to ale vločky stlačených a vysušených splašků z odpadních vod. Elektřina, jíž se v britských médiích přezdívá „poo power“, se tímto způsobem využívá poprvé. Firma předpokládá, že jejím využitím ušetří 300 tisíc liber provozních nákladů ročně neboli šestnáct procent svých energetických potřeb, což by stačilo na vytápění zhruba 40 tisíc průměrných rodinných domků.
Granule, které se spalují podobně jako štěpka, se vyrábějí v nové sušičce v městečku Slough v hrabství Berkshire. Pak putují do čistírny odpadních vod Crossness na východě Londýna, kde pohánějí místní generátor. Tato čistička pak slouží zhruba dvěma milionům Londýňanů.
Ačkoli se tato netradiční metoda redukce nákladů projeví už v aktuálním finančním roce, zákazníci největší britské vodárenské společnosti se nemohou těšit na složenky s nižšími částkami. Společnost prohlásila, že čím více ušetří, tím pomaleji porostou jejím zákazníkům účty do budoucna.

Copenhagen Post

Konec monopolu

Dánsko definitivně prohrálo svůj spor s Evropskou komisí a od příštího roku musí uvolnit státní monopol na provozování loterie. Společnost Danske Spil, jež je z osmdesáti procent vlastněna státem, tak poprvé od roku 1949 přijde o své výsadní postavení na trhu. Zároveň ovšem klesne daň z provozování on-line sázkových her ze 75 na dvacet procent, a tak se i státní monopolista těší na nové obchody. „Chceme nabídnout nové produkty, o které si zákazníci říkají,“ zdůraznil Thomas Rørsig, mluvčí Danske Spil.
Konkurence zahraničních sázkařských firem podle všeho nebude tak silná. Většina z nich v Dánsku zřejmě jen zlegalizuje svůj internetový byznys, který byl doposud provozován ze zahraničí. O vybudování „kamenné“ sítě poboček projevila zájem zatím jen britská společnost Ladbrokes.

MMF24

China Daily

Automat na zlato s problémy

V jedné z rušných obchodních čtvrtí Pekingu byl nainstalován první čínský automat na zlato. Krátce po aktivaci musel být odstaven, protože zařízení nevydávalo účty, přesto se očekává velký zájem. Zákazníci mohou při nákupu drahého kovu použít hotovost anebo kreditní karty, za které získají zlaté cihly, případně zlaté mince různé váhy v závislosti na aktuální tržní ceně. Ta se bude aktualizovat každých deset minut. Každý výběr je nastaven na 2,5 kilogramu zlata nebo na ekvivalent rovnající se hodnotě milionu jüanů (2,9 milionu korun). V průběhu následujících dvou let má být nainstalováno celkem dva tisíce podobných automatů i v dalších velkých městech Číny. Umístěny mají být v bankách, ve zlatnictvích a v luxusních privátních klubech. Automaty na zlato již existují ve Spojených státech, v Německu nebo Itálii. Zlato se stává čím dál populárnější jako investice a ochrana před inflací. Čína je po Indii na druhém místě na světě, co se týče objemu nákupu zlatých prutů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).