Menu Zavřít

MEDKA STŘÍDÁ MATHÉ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P r e z i d e n t s k á     k a n c e l á ř

Prezident Václav Havel se minulý pátek rozhodl odvolat k poslednímu dni letošního roku vedoucího své kanceláře Ivana Medka. Od ledna bude novým šéfem kanceláře Medkův dosavadní zástupce Ivo Mathé.
Vedoucí tiskového oddělení prezidentské kanceláře Martin Krafl neupřesnil, jaké důvody prezidenta k tomuto rozhodnutí vedly. Řekl pouze, že odvolání se nevztahuje na Medkovo vystupování v případě podezření bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka ze spolupráce se Státní bezpečností.
V kauze kolem Zilka se Medek poprvé veřejně střetl s prezidentem. Zatímco Havel tvrdil, že jej německý deník Süddeutsche Zeitung vydíral tím, že přinese informace o Zilkově spolupráci s StB, Medek označil chování německého listu za korektní. Medek na základě informací o Zilkově minulosti doporučil prezidentovi neudělit mu vysoké státní vyznamenání.
Medek měl také podle Krafla soukromě žádat v souvislosti s kandidáty na státní vyznamenání o radu tehdejšího šéfa Úřadu vyšetřování a dokumentace zločinů komunismu Václava Bendu. Činil tak bez vědomí prezidenta. Benda pak nechával kandidáty bez jakéhokoli písemného požadavku či pověření svým úřadem prověřovat.
Rozhodnutí odvolat Medka z funkce kancléře je podle Krafla staršího data a je staré „několik týdnů, či několik nejbližších měsíců . Pracovníkům kanceláře prezidenta byla podle něj změna v jejím vedení oznámena na jejich dnešním vánočním setkání, kterého se měl původně zúčastnit také Havel.
Stanovisko Ivana Medka nebylo v pátek v době uzávěrky tohoto čísla k dispozici.
Medek začal pracovat v prezidentské kanceláři nejprve jako ředitel odboru vnitřní politiky od února 1993. V březnu 1996 se stal vedoucím prezidentské kanceláře. Dnes třiasedmdesátiletý Medek je původem hudební kritik a signatář Charty 77.
Sedmačtyřicetiletý Ivo Mathé přišel do prezidentské kanceláře v dubnu tohoto roku z České televize, kde byl jejím generálním ředitelem. Když Mathého v dubnu jmenoval prezident Medkovým zástupcem, začalo se neoficiálně hovořit o tom, že by měl Mathé v budoucnu Medka nahradit.

ebf - tip - debata

(čtk)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).