Menu Zavřít

Medvědi po pekingsku

6. 5. 2004
Autor: Euro.cz

VW, DaimlerChrysler

PRAHA (tpk) – Čína by se měla do roku 2015 stát druhým největším trhem osobních automobilů po Spojených státech. Všichni výrobci to vědí a všichni se v zemi snaží zakotvit co nejpevněji. Koncerny Volkswagen a DaimlerChrysler využily nedávné návštěvy čínského premiéra Wen Ťia-paa v Německu ke zvýšení své aktivity v asijské zemi.
Volkswagen předminulou neděli 2. května podepsal letter of intent se společností Shanghai Automotive Industry Corp., když Wen Ťia-pao navštívil ingolstadtskou centrálu Audi. Německý výrobce zamýšlí u Šanghaje postavit s čínským partnerem továrnu s počáteční roční kapacitou 150 tisíc vozů. Ta by měla začít s montováním vozů v roce 2006.
Šéf koncernu VW Bernd Pischetsrieder hodlá do roku 2008 zvýšit produkci automobilů v Číně na 1,6 milionu. Loni v zemi výrobce prodal 698 tisíc vozů, letos počítá s překonáním osmisettisícové hranice. V následujících pěti letech Volkswagen plánuje investice v Číně ve výši 6,3 miliardy dolarů, a jak uvedla agentura Reuters, zvažuje rovněž výstavbu nové motorárny. Na čínském trhu má nyní více než třicetiprocentní podíl.
DaimlerChrysler během návštěvy Wen Ťia-paa podepsal s čínskou vládou dohodu, že od poloviny příštího roku bude v továrně v Pekingu montovat Mercedesy tříd C a E. Roční kapacita podniku za miliardu eur by měla zpočátku dosahovat 25 tisíc automobilů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).