Menu Zavřít

Megaobchod na obzoru: CEFC jedná o vstupu do skupiny Penta

20. 4. 2017
Autor: Michael Tomeš, Mladá fronta

Čínská investiční skupina CEFC jedná po skupině J&T s dalším velkým tuzemským investičním hráčem o prohloubení spolupráce. Podle zdrojů týdeníku Euro chce vstoupit do vlastnické struktury česko-slovenské investiční skupiny Penta, od níž minulý rok za 7,4 miliardy korun koupila administrativní centrum Florentinum.

Právě transakce s Florentinem, s níž jsou podle informací Eura spokojeny obě strany, stojí za snahou o prohloubení spolupráce. Jednou z variant je podle dvou na sobě nezávislých zdrojů vstup CEFC do investiční skupiny. „Uvažují o nákupu poloviny Penty,“ uvádí jeden ze zdrojů.

V případě nákupu poloviny česko-slovenské investiční skupiny by šlo o obří transakci. Její hodnota by se mohla pohybovat okolo 20 miliard korun.

Další možností ovšem je, že by se CEFC podílela na společných projektech s Pentou. „Mají obrovský zájem o zdravotnictví,“ uvádí dobře informovaný zdroj. Právě v tomto oboru je Penta skutečně silná.


Čtěte o dalších obchodech Penty:

Penta expanduje v Polsku, kupuje další zdravotnická zařízení

Penta chce ovládnout Fortunu, stáhne ji z burzy

Sazka je blízko ovládnutí loterijního byznysu Fortuny. Zaplatí přes 100 milionů

 Loterie Fortuny


„Jednání s CEFC probíhají od loňského léta. Stejně jako probíhají zřejmě se všemi většími společnostmi na trhu,“ uvedl k možnostem spolupráce mluvčí Penty Ivo Mravinac. Samotná CEFC na otázky Eura nereagovala.

Na Slovensku vlastní investiční skupina Penta největší zdravotnickou pojišťovnu Dôvera a síť šestnácti nemocnic Svet zdravia, dále 14 zdravotnických zařízení ProCare, jejichž součástí je i nemocnice s poliklinikou Medissimo v Bratislavě.

V České republice pak letos přikoupila k Nemocnici Vrchlabí společnost Nemos Group, která je provozovatelem Nemocnice Sokolov, Nemocnice Sušice, sítě lékařských ambulancí Nemos Ambulance v Karlovarském kraji a vlastní Nemocnici Ostrov a polikliniku Nemos v Karlových Varech. Kromě nemocnic vlastní Penta rovněž síť lékáren Dr. Max.

Naopak Pentě by spolupráce se silným partnerem umožnila rychlejší růst. Kromě zdravotnictví působí Penta rovněž v realitách, médiích, strojírenství, v maloobchodě či hazardu.

Největšími vlastníky Penty jsou Marek Dospiva, Jaroslav Haščák a Jozef Oravkin.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Na co potřebují čeští miliardáři dotace? Babiš, Dospiva a spol. jsou nejúspěšnějšími žadateli

Vyčerpaná Medusa. Restaurační síť redukuje české plány

Hon na Pentu. Slovenská opozice oživuje Gorilu

Sídlo společnosti Penta ve slovenské Bratislavě


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).