Češi letos v létě utratili za zahraniční dovolenou v průměru 12 232 korun na osobu, což je o 676 korun méně než v loňské letní sezóně. Vyplývá to z analýzy zájezdového portálu Invia.cz. Za poklesem stojí především propad cen pobytů v některých destinacích považovaných za méně bezpečné a větší zájem o blízké země dostupné autem.
Z desítky nejpopulárnějších turistických cílů nejvíce klesly ceny dovolených v Turecku. Průměrná cena prodaného zájezdu do této destinace byla 14 548 korun na osobu, což je o 1933 korun méně než loni. „Čtyřčlenná rodina tak na své dovolené mohla oproti loňsku ušetřit bezmála osm tisíc korun,“ uvedl Michal Tůma z Invie.
„Ceny (zájezdů) se měnily dost výrazně nejen podle sezonnosti, ale především podle politické situace,“ dodala Eva Němečková z Firo-tour. Podle analýzy zlevnily také pobyty v Egyptě či Řecku. Průměrná cena leteckého zájezdu letos dosáhla 15 546 korun, u pobytu s vlastní dopravou 5711 korun a autobusem 7499 korun.
Turisté v předprodejích a na začátku sezony preferovali hlavně evropské destinace jako Španělsko, Bulharsko či Itálii. To tlačilo ceny vzhůru. Naopak nižší poptávka po muslimských zemích srážela ceny zájezdů do Egypta, Tuniska a Turecka. V polovině léta se trend změnil a zájem o tyto země ožil. „Celkový počet prodaných zájezdů do Egypta je nakonec na srovnatelné úrovni s loňskou sezonou. V případě Tuniska dokonce o třetinu vyšší. Jediné Turecko ztrátu již nedohnalo a počty českých turistů byly nižší o polovinu,“ uvedl František Vorel z CK Blue Style.
Podle Exim tours se již několik sezón v řadě zvyšuje zájem o hotely s kvalitnějšími službami a lepší vybaveností. Snižuje se také délka zájezdu. „Posouvá se z původně preferovaných 10/11 dní na osm dní. Klienti často jedou na týdenní dovolenou k moři dvakrát, jednou v létě a jednou na podzim,“ uvedl marketingový ředitel CK Stanislav Zíma.
Největší zájem byl v létě o pobyty se stravou all inclusive, které tvořily polovinu prodaných zájezdů. Letos rostla i poptávka po dovolených s polopenzí, které zaujímaly 24procentní podíl. Dovolenou bez zajištěné stravy pak v letní sezóně preferovalo 18 procent turistů a šest procent cestovatelů mělo zajištěné pouze snídaně.
Turisté se nejčastěji (40 procent) ubytovávali ve tříhvězdičkových hotelech. Čtyřhvězdičkové hotely volilo 29 procent turistů a pětihvězdičkové sedm procent cestovatelů.