Menu Zavřít

Méně domů a trať pod zem. Verdikt města překreslí projekt Strnadova zahradnictví

21. 8. 2017
Autor: Topič Petr/Archiv

Bytová výstavba na území bývalého Strnadova zahradnictví v Praze 6 by měla vzniknout v mnohem skromnější podobě, než počítal původní projekt. Pražští radní nepodpořili návrh na znovupořízení soudem zrušené změny územního plánu. Podle vyjádření z magistrátu je rozsudek soudu průlomový, neboť potvrdil možnosti zástupce veřejnosti bránit zájmy a práva občanů dotčených změnou. Doporučení rady musí ještě potvrdit zastupitelstvo.

„Změna, kterou zrušil soud, se snažila vytěžit území na maximum. Zcela zapomenut byl původní slib vybudovat spolu s domy centrální park. Soudní rozsudek by měl být pro investory i zástupce města ponaučením, na co si při přípravě projektu dát pozor, a snažit se o dohodu s místními,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/ Trojkoalice).

Pozemky, o které jde, jsou na území čtvrti Veleslavín na jih od Evropské ulice. Protíná je železniční dráha na Kladno, která by podle plánů Správy železniční a dopravní cesty měla po modernizaci spojené s vybudováním odbočky na letiště vést pod zemí. Původně měl na zhruba pěti hektarech zpustlých pozemků vzniknout park, později se objevil plán je zastavět. Vlastníkem parcel jsou firmy Eleganta a Oakdale, v jejichž orgánech figurují bratři Dejan a Vojislav Sparavalo z developerské společnosti Devo Group.


Radní dali zelenou Zlatému vejci. Čtěte:

Radní si prosadili u Štefánikova mostu Zlaté vejce. Komise přitom změnu parku nedoporučila

 Park u Štefánikova mostu


I přes verdikt soudu a rozhodnutí radních je ale pravděpodobné, že na území bývalého Strnadova zahradnictví v budoucnosti bytová výstavba vznikne, podle Kolínské ale hodně záleží na kvalitě a uměřenosti návrhu. „Konzervovat současný stav nechce myslím nikdo,“ sdělila. Předcházet tomu musí navíc opět změna územního plánu.

Vlastník části pozemků kvůli tomu podá podle pražské radnice po dohodě s občanskými iniciativami nový podnět. Změna bude počítat s menší kapacitou zástavby a přesunem železniční trati pod zem. Strnadovy zahrady zatím představují poslední velké nezastavěné parcely v katastru, které tvoří souvislé území zeleně s protékajícím Veleslavínským potokem.

EBF24

 Území Strnadova zahradnictví Území bývalého Srnadova zahradnictví. (Zdroj MHMP)

Změnu územního plánu, která umožnila v lokalitě stavět, schválilo zastupitelstvo v roce 2012. Místní obyvatelé ve spolupráci se spolkem Arnika proti rozhodnutí podali žalobu a soud jim v roce 2015 dal za pravdu. Letos na jaře Nejvyšší soud zamítl kasační stížnost investorů proti rozsudku.

Dále čtěte:

Praha udělá Metropolitnímu plánu reklamu. Do výstavby v metropoli chce vtáhnout veřejnost

Musíme v Praze zprovoznit brownfieldy, říká primátorka Krnáčová


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).