Menu Zavřít

Méně peněz i pracovní síly. Brexit bude bolet celou Evropu

28. 6. 2016
Autor: čtk

Odchod Británie způsobí minimálně krátkodobé škody na obou stranách kanálu La Manche.

Britští odpůrci brexitu se obávají negativního dopadu na ostrovní ekonomiku – svůj díl důsledků si ale samozřejmě ponese celý kontinent. Nominálně vzato dnem odchodu se evropská ekonomická produkce ztenčí o 20 procent a vojenská síla nejméně o 15 procent (a v to není započítán disproporčně velký význam britských tajných služeb a jejich vztahy se službami americkými).

Unie kromě toho přijde o zhruba 11 procent pracovní síly a 11 procent čistého příspěvku do každoročního rozpočtu. V posledně jmenované sumě už je započítána proslulá britská sleva, jež leží v žaludku německým a francouzským politikům od roku 1985, kdy ji vybojovala Margaret Thatcherová.

Obzvlášť silně budou zasaženy finanční trhy, které rázem ztratí 31 procent své hodnoty. K tomu je třeba přičíst další efekty: již v prvních hodinách po brexitu zaznamenaly evropské burzy strmý propad. Index londýnské burzy FTSE 100 odepisoval v pátek odpoledne téměř čtyři procenta, německý DAX téměř sedm, francouzský CAC přes osm a třeba španělský IBEX více než 12 procent.

Brexit už dopadl na ty nejbohatší

Britští boháči prodělali na brexitu miliardy

 Richard Branson,
Autor: Jarle Naustvik

Konkrétně Česká republika má v Británii čtvrtého největšího obchodního partnera; čeští exportéři vyvezou za kanál zhruba tři procenta HDP. Znamená to, že případný pokles se na celkovém ekonomickém růstu české ekonomiky podepíše nejvýše v řádu desetin procenta.

„Naše zkušenosti z finanční krize investorům jasně ukazují, že dlouhodobě není výhodné podlehnout okamžité panice a reagovat na vzniklou situaci výprodeji, a realizovat tak ztráty,“ řekl novinářům obchodní ředitel investiční firmy Conseq Investment Lukáš Vácha. „Aktuálně se nedomníváme, že brexit představuje velké systematické riziko pro světovou ekonomiku. V takové situaci je naopak konzistentní chování klíčem k investorskému úspěchu,“ dodal.

Případné nové investice doporučuje Vácha rozložit do více částí, aby příležitosti plynoucí z nižších cen (způsobených klesající cenou akcií a souběžně klesající librou) nehnaly potenciální investory do přílišného rizika.

CIF24

Další referenda na obzoru

Tak to ovšem vypadá pouze při statickém pohledu. Další možné dopady na zbytek Evropy jsou ale spíše politického než ekonomického charakteru a mohou podnikatelské i investiční klima velmi rychle proměnit k nepoznání. Lze přepokládat že brexit posílí dezintegrační, odstředivé síly v Evropské unii.

Politici různého formátu koketující – právem, či nikoli – s antibruselským populismem, Marine Le Penovou ve Francii počínaje přes Nizozemce Geerta Wilderse a českým Úsvitem konče, si již začali brousit zuby na vyhlašování podobných referend, která by měla i jejich zemím umožnit odchod z EU. Minulý týden ještě nebylo možné odhadnout, jestli a do jaké míry brexit preference antibruselských politických uskupení napříč Evropou posílí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).