Menu Zavřít

Méně peněz z větru a slunce

31. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Obnovitelné zdroje

CIF24

Energetický regulační úřad (ERÚ) má špatnou zprávu pro investory, kteří chtějí příští rok postavit větrnou či sluneční elektrárnu. Plánuje totiž snížení výkupních cen elektřiny z uvedených obnovitelných zdrojů.
„Momentálně finišujeme s analýzami, které jsou pro naše cenové rozhodnutí nezbytné, k dispozici budou počátkem listopadu,“ konstatoval předseda ERÚ Josef Fiřt. Jak však současně dodal, již z dílčích údajů je patrné, že výkupní ceny elektřiny vyrobené ve větrných elektrárnách budou nižší. „Pořizovací cena technologií klesá. Na druhé straně je však nutné v konečných kalkulacích zohlednit zhoršenou situaci ve shánění prostředků na financování projektů. Výkupní cena ale půjde určitě dolů,“ sdělil Fiřt. Nechtěl však spekulovat o kolik. Zdroje týdeníku EURO však tvrdí, že výkupní ceny klesnou o čtyři až pět procent. Platná legislativa umožňuje ERÚ maximálně pětiprocentní snížení.
Zatímco u letos zprovozněných větrných elektráren je výkupní cena při dodávkách do distribuční sítě stanovena za kilowatthodinu proudu na 2,46 koruny, u větrníků spuštěných po 1. lednu příštího roku to bude zhruba 2,34 koruny. „U elektrárny o instalovaném výkonu 2,5 megawattu představuje snížení výkupních cen pokles ročního příjmu celkem zhruba o osm milionů korun,“ konstatoval dobře informovaný zdroj.
Jen elektrárenská firma ČEZ chce v Česku příští rok postavit větrné elektrárny o celkovém výkonu 20 megawattů.
Obdobná je situace i při výrobě elektřiny ve slunečních elektrárnách. I zde podle Fiřta klesly pořizovací náklady, naopak se zhoršila situace se sháněním prostředků na financování projektů. „I tady lze proto předpokládat snížení výkupních cen. O kolik to bude, zatím nemohu sdělit,“ dodal šéf regulačního úřadu. I v tomto případě zdroje týdeníku EURO hovoří až o pětiprocentním poklesu výkupních cen. U elektřiny vyrobené v solárních, respektive fotovoltaických zařízeních spuštěných v letošním roce, je výkupní cena proudu dodaného do sítě stanovena na 13,4 koruny za kilowatthodinu. U zařízení zprovozněných po 1. lednu příštího roku to má být 12,787 koruny za kilowatthodinu.
Zcela jiná je však situace v oblasti výroby energií z biomasy. Cena suroviny kvůli rostoucímu zájmu stoupá. I z toho důvodu ERÚ výkupní ceny elektřiny vyrobené z biomasy zvýší. „Ano, lze očekávat vyšší výkupní ceny,“ konstatoval Fiřt. Zároveň však upozornil, že úřad hodlá i nadále podporovat výrobu z obnovitelných zdrojů, tedy kromě biomasy z větrných a slunečních elektráren. „Z toho důvodu musíme ceny stanovit tak, aby spotřebitelé elektřiny zaplatili skutečně jen to, co je nezbytně nutné. Konkrétní čísla oznámíme až koncem listopadu,“ dodal Fiřt.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).