Menu Zavřít

Mění inflace čekání na zvýšení sazeb ze strany ČNB v čekání na Godota?

12. 12. 2017
Autor: Redakce

Otazníky, zda ČNB ještě před koncem roku zvedne základní úrokovou sazbu, zkracuje statistika o inflaci. A ta dopadla podle očekávání, a tedy i ke spokojenosti centrální banky, domnívá se analytik Petr Dufek.

Máme za sebou poslední významné číslo před posledním letošním zasedáním bankovní rady ČNB. A dopadlo přesně podle očekávání.

Inflace poklesla z pětiletého maxima (2,9 %) na aktuálních 2,6 % i díky tomu, že začal fungovat vysoký srovnávací základ z loňského roku.

 Vývoj inflace v Česku

A z maxim ustupují i další inflační indexy, kterým centrální banka věnuje pozornost, ať už jde o čistou inflaci (3,1 %), jádrovou inflaci (2,6 %), nebo měnověpolitickou inflaci (2,7 %).

Až na mzdy spokojenost

Z tohoto pohledu může být vlastně ČNB spokojená, stejně jako s vysokým růstem HDP, který rovněž očekávala. Jediné, co jí tedy nehraje do karet, je pomalejší růst mezd ve třetím čtvrtletí.

Realita totiž zaostala za prognózou o sedm desetin procentního bodu, což je s ohledem na její citlivostní scénář, předpokládající rychlý růst sazeb, docela nepříjemné.

Znamená to tedy, že centrální banka by se mohla spíše držet svého hlavního scénáře předpokládajícího jen velmi pozvolný nárůst sazeb.

Úkol ČNB splněn?

Spokojenost byla cítit z komentáře centrální banky k nejnovějším číslům o inflaci. A nakonec i guvernér Jiří Rusnok nedávno hovořil o pomalém tempu – zhruba jedno zvýšení o 25 bodů za pololetí.

A je-li ČNB spokojená i s kurzem koruny, tak by vlastně centrální banka mohla mít pro letošek splněno.

S krátkou přestávkou by pak mohla pokračovat v normalizaci úrokových sazeb v ČR až v příštím roce, zvlášť když inflace s největší pravděpodobností zůstane nad dvouprocentním cílem a koruna nebude pokračovat v tak rychlém posilování jako doposud.

Předpokládáme, že za příznivých okolností by se mohla hlavní úroková sazba centrální banky dostat na konci příštího roku na 1,25 procenta.
 Vývoj hlavní úrokové sazby ČNB

Samozřejmě je tento odhad podmíněn předpokladem, že ECB začne ve druhém pololetí pomalu ustupovat od své politiky masivního dopingu bondových trhů.

ebf - tip - debata

Uvidíme, jestli během posledních dvou dnů před začátkem týdne mlčení bude chtít ČNB ještě překvapit nějakým jestřábím komentářem, nebo raději zůstane „nudná“.

Článek vyšel na webu Peak.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).