Menu Zavřít

Merkelová je nejpopulárnější od začátku uprchlické krize

8. 7. 2016
Autor: čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová se těší největší oblibě od počátku uprchlické krize. Pozitivně její práci hodnotí necelých šedesát procent Němců. To je nejlepší výsledek od loňského září.

Podle průzkumu společnosti dimap pro televizi ARD a deník Die Welt přispěla k růstu popularity Merkelové debata o přínosech Evropské unie, která se vedla v souvislosti s referendem. V něm Britové v červnu rozhodovali o dalším setrvání své země v EU.

Proti červnu se obliba Merkelové zvýšila o devět procent. Ve stejném období posílilo také přesvědčení o výhodnosti členství Německa v Unii. Zatímco v červnu bylo o výhodách členství přesvědčeno 39 procent Němců, po takzvaném brexitu jich je už 52 procent. Merkelová se přitom výrazně zasazuje o pokračování evropského projektu i přesto, že se z něj Londýn vyčlení.

Z rostoucí podpory Merkelové těží i její konzervativní unie CDU/CSU. Ve volbách by pro ni teď hlasovalo 34 procent Němců, o dva procentní body více než v červnu. Koaliční sociální demokracie (SPD) si připsala navíc jeden procentní bod a hlasovalo by pro ni 22 procent lidí. Opoziční Zelení a Levice by získali stejně jako před měsícem 13, respektive devět procent voličů.

ebf - tip - debata

Odpůrci migrace ztrácí

Ztrácí naopak populistická Alternativa pro Německo (AfD), která se vymezuje proti imigrantům a proti Evropské unii. Stranu by nyní volilo 12 procent lidí, o tři procentní body méně než před měsícem. Podle autorů průzkumu je to dáno i debatou po britském referendu, v níž Němci začali více dávat najevo podporu EU.

Spokojenost s členstvím v unii však neznamená, že by Němci kladně hodnotili i předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. S jeho prací je podle průzkumu spokojeno jen 38 procent dotázaných.


Přečtěte si, kolik Německo bude stát uprchlická krize:

Následky uprchlické krize budou německou vládu stát sedm miliard eur

Migranti
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).