Menu Zavřít

Merkelová má obavy z incidentu u Krymu. Žádá Putina, aby propustil ukrajinské námořníky

1. 12. 2018
Autor: čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová má obavy z incidentu v Kerčském průlivu u Krymu. Řekla to dnes na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, s kterým se sešla na okraj summitu velkých ekonomik G20 v Buenos Aires. Shodli se přitom, že jejich země spolu s Francií a Ukrajinou záležitost projednají na úrovni poradců.

Příčinou nejnovějšího napětí mezi Ruskem a Ukrajinou je námořní incident, který se stal před týdnem v Kerčském průlivu. Ruští pohraničníci tam ostřelovali a pak zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva i s posádkami. Při tomto prvním ozbrojeném střetu Rusové zranili tři Ukrajince.

Merkelová a také francouzský prezident Emmanuel Macron podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova žádali Putina, aby ukrajinské námořníky propustil. Putin však odvětil, že rozhodnutí je v pravomoci soudu. Ruský soud na anektovaném Krymu zadržené námořníky obvinil z nezákonného překročení ruských hranic ve spiknutí a s hrozbou použití zbraní a poslal je do vazby, která byla prozatím stanovena na dva měsíce. Námořníci jsou nyní zadržováni v Moskvě.


Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

 Putinův muž Sergej Aksjonov


Merkelová na G20 prohlásila, že je nutné vyhnout se dalšímu vyhrocení napětí mezi Ukrajinou a Ruskem, a Putinovi nabídla svou pomoc v hledání řešení. Peskov uvedl, že Putin kancléřce sdělil podrobnosti o incidentu v Azovském moři.

Merkelová s Putinem debatovali také o situaci v Sýrii. Společně dospěli k závěru, že je třeba vyvinout větší úsilí, aby se podařilo naplnit dohody z říjnového summitu v Istanbulu. Na něm se Německo, Rusko, Francie a Turecko dohodly na pokračování příměří v syrském Idlibu a na vzniku výboru, jehož úkolem bude vytvoření nové syrské ústavy.

EBF24

Agentura TASS ke schůzce Putina s Merkelovou poznamenala, že se konala během snídaně. Z ruské strany se jí zúčastnili Peskov, Putinův poradce Jurij Ušakov a ruská zástupkyně při G20 Světlana Lukašová, Merkelovou pak doprovázeli její mluvčí Seibert, poradce pro zahraniční politiku Jan Hecker a kancléřčin ekonomický poradce Lars-Hendrik Röller.

Přečtěte si také:

Oko za oko? Ukrajina prý uvažuje o reciproční odvetě proti Rusku

Cvičiště Ukrajina. Země slouží Rusům jako testovací polygon pro kyberválku

Na palubě zadržených lodí byli i ukrajinští rozvědčíci. Rusko bere zajatce do vazby

Na Ukrajině bude platit válečný stav, Kyjev žádá o pomoc

Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem eskaluje. Porošenko navrhl zavést válečný stav

Ukrajina zakázala ruským mužům mezi 16 a 60 lety vstup na své území

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).