Menu Zavřít

Merkelová: Unie se i přes brexit musí starat o svojí budoucnost

20. 6. 2017
Autor: ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) v souvislosti s jednáními o brexitu zdůraznila, že by se zbylá část Evropské unie měla starat i o vlastní budoucnost. Merkelová to řekla na výročním sněmu špiček německého průmyslu v Berlíně. Jednání o vystoupení Británie z Evropské unie začalo v Bruselu v pondělí.

„Nebezpečí vyjednávání o vystoupení Británie spočívá v tom, že se nebudeme dostatečně starat o vlastní budoucnost,“ je přesvědčena Merkelová. Každá unijní vláda by podle ní měla mít jak tým, který se zabývá brexitem, tak skupinu, která ze zaměřuje na budoucnost Evropské unie.

Kancléřka znovu zopakovala, že si i do budoucna přeje přátelské a úzké vztahy z Británií, zároveň je ale nutné hledět na zájmy 27 zbývajících členů EU. V tomto kontextu připomněla nedotknutelnost čtyř základních svobod pohybu v rámci unie - pohybu osob, zboží, služeb a financí. „V dalších měsících uvidíme, jak se k tomu Británie postaví,“ poznamenala.

Dnešní vyjádření Merkelové bylo smířlivější než její slova na konci dubna, kdy před německými poslanci prohlásila, že si někteří lidé v Británii stále ještě dělají o brexitu iluze. Británie nebude mít po vystoupení z Evropské unie stejná nebo dokonce větší práva než ostatní členské země, zdůraznila tehdy.

EBF24

Dnes kancléřka mimo jiné poznamenala, že si dokáže představit společný rozpočet zemí eurozóny, pokud by to pomohlo řešit strukturální problémy.

Německá kancléřka předjímala dění i v oblasti dopravy:

Věštkyně Merkelová: Do 20 let budou potřebovat lidé-řidiči speciální povolení


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).