Menu Zavřít

Merlotové lahůdky z Ticina

28. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Carato Riserva DOC Ticino 2003

Švýcarsko je zemí, která vyvolává především představu seriózních bank, přesných a drahých hodinek, známých čokolád s modrou krávou a výtečných ementálských sýrů. Švýcarsko je také zemí s bezpočtem přírodních krás, respekt budících velehor a malebných údolí, ve kterých se táhne velké množství pečlivě kultivovaných vinic. Švýcarská vinařství oplývají značným počtem pěstovaných odrůd, které v rukou zkušených místních vinařů dosahují překvapivé aromatické a chuťové pestrosti, tolik typické pro tamní produkci. V šesti vinařských oblastech o celkové rozloze vinohradů asi 15 000 hektarů se produkuje přibližně stejné množství jak bílých, tak červených vín, a to převážně velmi dobré jakosti. Tato produkce s ohledem na velkou oblibu místních vín prakticky pokrývá i jejich domácí spotřebu, která s padesáti litry na hlavu ročně patří do první světové desítky. Přesto se tato jedinečná vína stále více vyvážejí a vedle tradičních zemí určení, jako jsou zejména Německo nebo Belgie, je možné na ně narazit i na tuzemském trhu.

Region
Hlavní oblasti pěstování vinné révy jsou především ve frankofonních kantonech, v nichž je jednou z největších a pravděpodobně nejznámějších oblastí Valais. Vedle skvělých vín Pinot noir se nabízí řada zajímavých domácích odrůdových vín jako Petite Arvine, Amigne, Cornalin, Humagne rouge nebo suchý, lehký a osvěžující Fendant. Pro nás téměř neznámým, avšak nepřehlédnutelným jižním regionem Švýcarska je italsky hovořící Ticino, kde se spojují v tom nejlepším slova smyslu vinařská pozitiva obou sousedících zemí. A tak vedle velkolepé krajiny s téměř středomořským podnebím, kaméliemi a palmami na březích jezer se v tomto nádherném a prosluněném místě nachází více než tisíc hektarů vinic, převážně osázených odrůdou Merlot, z níž vzniká mnoho vín místně označovaných pečetí „VITI“ s vynikající kvalitou patřící ke světové třídě.

Producent
Angelo Delea je zakladatelem moderního vinařství evropského formátu Vini & Distillati (www.delea.ch) na Via Zandone v Losone, které mimo jiné hospodaří na jedenácti hektarech vlastních vinohradů osázených odrůdami Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Petit Verdot. Přestože jsou vinohrady umístěny v těch nejlepších polohách, jejich značně redukovaná úroda pro vybudované produkční kapacity nepostačuje a je doplňována nákupem hroznů pěstovaných pod dohledem vinařství. Zpracování hroznů je velmi pečlivé a nepostrádá šetrné pneumatické lisování, fyzikální odkalování vín a reduktivní technologii řízeného kvašení. Pozoruhodnou součástí podniku je nově vybudovaný, opravdu velkolepý vinný sklep, vybavený nejmodernější technikou pro udržování potřebné vlhkosti vodní mlhou a automatickou klimatizací zajišťující celoročně konstantní teplotu. Vedle degustačního prostoru je v této ultramoderní stavbě velký sklep pro školení vin v sudech typu barrique, vinařské muzeum, octárna na výrobu balzamikových octů a starý lihovar, kde se produkují grappy a jiné ovocné destiláty. Produkce společnosti Vini & Distillati Angelo Delea SA je opravdu široká a jsou v ní zastoupena vynikající červená i bílá vína jako Merlot Carato, Merlot Carato Riserva, Montedato Merlot di Lavertezzo, Saleggi Merlot di Losone, Apocalisse, Chiar di Luna Bianco di Merlot a svěží lahodné šumivé víno Charme.

Náš tip
Carato Riserva DOC Ticino 2003 je červené suché víno vytvořené z odrůdy Merlot, které zrálo v dubových sudech 24 měsíců a patří mezi nejlepší vína Angela Delea. Toto elegantní víno hluboce rubínové barvy má velmi intenzivní ovocitou chuť i vůni, ve které převládají odrůdově charakteristické tóny červeného bobulového ovoce, čokolády, tabáku a kávy, v dlouhém závěru doprovázené nevtíravou jemnou vanilkou pocházející z francouzského dubu. Víno má pevnou strukturu hedvábně jemných tříslovin a rozhodně potěší nejen jako součást gastronomických specialit, ale i jako samostatný velice sofistikovaný nápoj. Přestože tato nejkvalitnější vína jsou produkována v limitovaných množstvích, na tuzemském trhu je najdeme na www.swisswine.cz.

MMF24

Hodnocení: 90 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 14
Vůně vína (max. 30) – 27
Chuť vína (max. 44) – 40
Celkový dojem (max. 11) – 9

Stupnice The Wine Spectators, 100–96 bodů mimořádné víno, 95–90 bodů nejlepší víno, 89–80 velmi dobré víno, 79–70 bodů průměrné víno, 69–60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).