Menu Zavřít

MERTLÍK A LA MLČOCH

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Z e s t á t n ě n í

Převzetím nedobytných pohledávek od bank a jejich kapitalizací by chtěl mís-topředseda vlády Pavel Mertlík de facto zestátnit některé firmy potácející se dnes ve finančních potížích. Prohlásil to minulý týden v Českém rozhlase.

ebf - tip - debata

Operace by měla trvat zhruba dva roky a podniky by se během ní měly přes státní ruce dostat pod kontrolu těch správných a solventních majitelů. Napravila by se tak situace, kdy dnešní vlastníci podniků nejsou schopni splácet úvěry, které si na privatizaci vzali, a peníze vytahují z kapitálu privatizovaných společností.

Nejde o novou myšlenku. S názorem, že problémové podniky je třeba zestátnit a znovu privatizovat, přišel před letošními volbami na programové konferenci lidovců docent Lubomír Mlčoch. Tehdy názor vyvolal v KDU-ČSL bouři nevole, i když možná trochu hrané. Z principiálního hlediska je změna vlastníka neúspěšných podniků velmi žádoucí. Není však jasné a ani Mertlík to ve svém vystoupení nevysvětlil, proč by se tak mělo dít prostřednictvím státní moci a proč by vše nemělo proběhnout standardním postupem z rozhodnutí dnešního neuspokojeného věřitele. Sociální problémy vzniklé obvyklým postupem je pak obvyk-lé řešit sociální politikou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).