Menu Zavřít

Mesežnikov: Fico ztratil důvěru lidí. Agresivní kampaň se voličům nelíbila

18. 3. 2014
Autor: Inštitút pre verejné otázky

V prvním kole slovenských prezidentských voleb měli pravicoví kandidáti v součtu dvakrát víc hlasů než Robert Fico. Podle politologa Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova si za to může sám. Slovenský předseda vlády udělal v předvolební kampani chyby. Místo prezentování svých kvalit vytahoval na konkurenty špinavé prádlo.

E15.cz: Jenom těsné vítězství v prvním kole muselo pro Roberta Fica znamenat zklamání.

Určitě to bylo zklamání. Robert Fico to v povolebním vystoupení skrýval jen těžko. Doposud byl zvyklý na to, že mu v každých volbách preference rostly, propadl se poprvé.

E15.cz: Co to pro Fica a jeho stranu SMER znamená?

Může to znamenat to, že už ztratil důvěru lidí. Podle našich průzkumů je s vývojem země pod jeho vedením nespokojených až 40 procent lidí, kteří volili samotný SMER.

E15.cz: Udělal v předvolební kampani chyby?

Soustředil se na osočování Andreje Kisky místo toho, aby vyzdvihoval své kvality. Krutě na to doplatil. Jak se ukázalo, nebylo to zřejmě sympatické ani jeho voličům.

E15.cz: SMER získal v parlamentních volbách téměř polovinu hlasů. Kde byli jeho voliči v sobotu? Říká se, že situaci podcenili, a kdyby šli volit všichni, Fico by jasně zvítězil.

Nelze čekat, že by byly výsledky jiné. Je možné předpokládat, že někteří Ficovi voliči situaci podcenili, ale kdyby měl dosáhnout výsledku z roku 2012, který čekal, potřeboval by dalších šest set tisíc hlasů. To je podle mě nereálné.

Grigorij Mesežnikov (56)
Je absolventem Filozofické fakulty Moskevské státní univerzity. V letech 1983 - 1993 působil na Univerzitě Komenského v Bratislavě, v letech 1993 - 1997 pracoval v politologické kabinetu Slovenské akademie věd. Je spoluzakladatelem Inštitútu pre verejné otázky, v němž od června 1997 pracuje. Od února 1999 je prezidentem IVO. Od roku 1993 působí jako externí spolupracovník Rádia Svobodná Evropa. Je spolueditorem a spoluautorem několika knižních publikací včetně souhrnné zprávy o Slovensku.

E15.cz: Čekáte, že přijdou premiéra podpořit v druhém kole?

Určitě jich přijde víc. Ne však tolik jako v roce 2012, kdy SMER v parlamentních volbách zvítězil.

E15.cz: Co podle Vás Robert Fico v komunikaci s veřejností změní?

Bude se snažit vysvětlovat důležitost svého zvolení. Zřejmě přijde na maďarskou kartu, zdůrazňování patriotistického principu.

E15.cz: Na Andreje Kisku vytáhl lichvářství jeho firem i scientologickou společnost, pro kterou měl dělat přednášky. Bude útočit dál?

Osočovat Andreje Kisku již nemůže. Byl by na tenkém ledě. V prvním kole ho de facto obvinil z lichvářství, což je trestní čin. Je to vážná věc. Jak se navíc ukázalo, tato taktika nevyšla. Lze ale předpokládat, že použije spojování Kisku se scientologií.

E15.cz: Čím si vysvětlujete slušné výsledky nejen Andreje Kisky, ale také Radoslava Procházky?

Podle mě byli voliči dobře mobilizování a chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s politikou Roberta Fica. Bodoval u nich zejména Procházka.

E15.cz: Kiska, Procházka a Kňažko měli dohromady víc než polovinu hlasů. Volili je zejména pravicoví voliči. Znamená to oživení pravice?

Ano dobré výsledky pravicových kandidátů jasně dokazují, že zde je potenciál pro novou, středo-pravicovou stranu. Robert Fico zjevně zklamal důvěru občanů.


Čtěte více:

David Klimeš: Fico ještě neprohrál

WT100

Pro Fica nebude druhé kolo vůbec snadné

Fico a Kiska se v debatě pohádali o Kosovo i o hříchy z minulosti

  • Našli jste v článku chybu?