Menu Zavřít

Měsíc může opět zažehnout geopolitický spor. Tentokrát kvůli surovinám

20. 10. 2017
Autor: NASA

Americká snaha obnovit vesmírné lety na Měsíc by mohla znamenat riziko sporu především s Čínou. Americké firmy, které chce NASA zapojit do programu, plánují těžit nerostné suroviny na Měsíci, kde se může vyskytovat i voda. To by mohlo být příčinou budoucí geopolitické roztržky.

Na začátku října americký viceprezident Mike Pence vyhlásil cíl Trumpovy administrativy vrátit Američany na Měsíc, na kterém prvně přistáli už v roce 1969. Naposledy to bylo v roce 1972 v rámci pilotovaných misí Apollo.

Na zasedání obnovené Národní vesmírné rady (NSC) hovořil Pence o Měsíci jako odrazovém můstku pro další vesmírný průzkum. Kritizoval skutečnost, že nyní musí Spojené státy platit Rusku za to, aby vyneslo americké astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Americká agentura NASA se nyní snaží prostřednictvím skupiny LEAG (Lunar Exploration Advisory Group) konkretizovat plány na skutečnou kolonizaci Měsíce, která nebude spočívat jen v přistání a vyvěšení americké vlajky. Další výzkum na největší družici Země má také pomoci lépe pochopit vznik sluneční soustavy a testovat možnosti života mimo Zemi.

Podrobný průzkum Měsíce oceňuje Debra Needhamová z vědeckého střediska NASA Marschall Space Flight Center, která zkoumá vulkanické aktivity nejen na Zemi, ale i Venuši, Marsu i Měsíci. Podle ní na přirozeném satelitu Země dříve existovala plynná atmosféra pocházející z činnosti vulkánů. „Ráda bych svůj výzkum prokázala,“ dodala. Také věří, že na Měsíci jsou oblasti, kde se může vyskytovat led.

Vědci se zajímají o oblast South Pole–Aitken, největší impaktní kráter Měsíce na jeho odvrácené straně, který je 13 kilometrů hluboký a v průměru má 2500 kilometrů.

V něm by mohly být přítomny nerostné suroviny, které mohou napovědět mnohé o vzniku sluneční soustavy. „Chceme se tam vrátit,“ řekla pro Wired Needhamová.

Moon Expres se chystá na Měsíc:

Na průzkum Měsíce si brousí zuby i komerční firmy. Space X Elona Muska chce vyslat dva astronauty na oběžnou dráhu Měsíce už na konci roku 2018. Firma Moon Express už získala povolení pro komerční přistání na Měsíci.

Podporu soukromých firem od NASA ocenil šéf firmy Moon Express Bob Richards. „To znamená pro naše investory a zákazníky, že NASA vážně finančně podporuje komerční mise na Měsíc,“ řekl s tím, že modul jeho firmy by mohl na Měsíc odletět už během příštího roku.

Na Měsíc se chystá i firma Blue Origin zakladatele firmy Amazon Jeffa Bezose s modulem Blue Moon, který by tam mohl dopravit měsíční džíp Resource Prospector vyvíjený NASA.

Prototyp měsíčního vozidla NASA:

Průzkum povrchu tělesa může být komerčně velmi zajímavý. Naleziště nerostných surovin mohou usnadnit budoucí kolonizaci Měsíce, vysvětlil Clive Neal z americké univerzity Notre Dame. Pod povrchem se nalézají zásoby kyslíku, oxidu uhličitého, draslíku, sodíku a zinku. „Můžeme je vytěžit a použít jako suroviny pro výrobu paliva,“ vysvětlil.

Na Měsíc se chystají i ostatní státy. Kromě USA, které chtějí spolupracovat s Ruskem na vesmírné stanici Deep Space Gateway, jež má obíhat kolem satelitu Země, to jsou i Japonci, Indové nebo Čína (její první modul přistál na Měsíci v roce 2013).

Zejména před ní mají Američané respekt. „Čína by mohla být na odvrácené straně Měsíce jako první,“ řekl Jim Green, šéf NASA pro planetární výzkum. I když osobně mu to nevadí, například geolog a bývalý astronaut Harrison Schmitt z poslední mise na Měsíc Apollo 17 tvrdí, že průzkum Měsíce je důležitý z geopolitického pohledu. „Je důležité pro Spojené státy, aby tam byly přítomny.“

Situace se tak neliší od doby projektu Apollo, kdy šlo v době studené války o technologickou nadvládu nad sovětským konkurentem. Nyní by technologický náskok mohla získat Čína. „Neumím si přestavit, že Čína bude ve vesmíru dominovat. Musíme s ní soutěžit,“ řekl Schmitt na posledním jednání skupiny LEAG. Podobně to cítí i viceprezident Pence. Opětovným dobytím Měsíce s astronauty chce získat převahu Američanů ve vesmíru.

Komu patří Měsíc?

Od roku 2015 americká legislativa umožňuje firmám průzkum vesmíru a komerční využití surovin, které ve vesmíru najdou.

Chování jednotlivých států ve vesmíru upravuje takzvaná kosmická smlouva z roku 1967. Zakazuje signatářům vojenské využívání vesmíru a testování jaderných zbraní. Na Měsíci nesmí budovat vojenské základny a vyhlašovat suverenitu, vesmír je prohlášen za veřejný prostor (res communis), který patří celému lidstvu.

ebf - tip - debata

Související články:

Kamkoliv na Zemi za hodinu. SpaceX představila planetární raketovou dopravu

Vesmírná zásilková služba: Amazon chce dodávat na Měsíc

 Jeff Bezos, zakladatel vesmírné společnosti Blue Origin (Zdroj: Blue Origin)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).