Menu Zavřít

Měsíčník, větrník a svinčík

5. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Komentář

Pojmenovat aktuální situaci v českém solárním byznysu jiným slovem než svinčík by nebylo přesné. Kabinet v čele s ministry Kalouskem a Kocourkem vymýšlí jedno opatření za druhým, jak zabránit skokovému zdražení elektřiny kvůli v minulosti špatně nadstaveným podmínkám pro výkup proudu vyrobeného ve fotovoltaických elektrárnách. A také jak umravnit výnosnost tohoto byznysu do ekonomicky a společensky přijatelných mezí. Do toho křičí majitelé solárních elektráren, že vládní opatření jsou nekoncepční a mají jediný cíl – zlikvidovat fotovoltaický byznys v Česku. Navíc hrozí arbitrážemi proti státu, v nichž údajně půjde o stovky miliard korun. Původní záměr podpořit výrobu elektřiny ze Slunce jako levného a obnovitelného zdroje skončil fiaskem. Z majitelů solárních elektráren jsou aktuálně nepřátelé všeobecného blahobytu číslo jedna. Bodejť by ne, když jim každý z odběratelů elektřiny posílá každoročně několik set korun. Na trhu dokonce kolují vtipy, že kdyby chtěl někdo aktuálně natočit novou verzi pohádky Princ a Večernice, musel by lehce přepsat původní scénář. K padouchu Mrakomorovi, který se snaží zmermomocnit krásnou princeznu, by musel přidat Slunečníka. To by sice už zavánělo incestem, ale to je jiný příběh.
Vraťme se nicméně zpět k solárním elektrárnám. V diskusích, o kolik kvůli solárům skutečně zdraží elektřina, poněkud zapadá původní příčina všech problémů. A to je tupost zákonodárců, kteří před několika lety schválili původní zákon o podpoře obnovitelných zdrojů. Tedy legislativu, jež umožnila současný stav v solárním byznysu. Výmluvy, že se tehdy vycházelo ze zcela jiných předpokladů, jsou chabé.
Z rozhovorů týdeníku EURO s významnými producenty vybavení pro fotovoltaické elektrárny totiž jasně vyplývá, že se tyto firmy na solární boom chystaly dlouhé měsíce před schválením zmíněného zákona. Obdobně banky v očekávání návalu žadatelů o úvěry budovaly speciální fotovoltaické týmy. Těžko lze uvěřit, že se takové informace k tehdejším zákonodárcům nedostaly. Jen pro zajímavost, v Poslanecké sněmovně tehdy seděl i současný ministr financí Kalousek. Postup státu v oblasti fotovoltaiky je dalším případem nekoncepčnosti a neumětelství. Nejprve se schválí pravidla, a když se nám to nelíbí či nám to nevyhovuje, tak se zase rychle změní. Takových případů se v minulosti našlo několik. Třeba podpora elektrických přímotopů z počátku devadesátých let minulého století. V této souvislosti se tak nelze investorům do solárního byznysu divit, že proti další změně pravidel tak vehementně protestují.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).