Menu Zavřít

Smart revoluce: město budoucnosti na 215 stránkách

10. 12. 2017
Autor: Archiv

Šestašedesát chytrých technologií a vynálezů na jednom místě? To je město Synopcity, o němž pojednává nová kniha Smart revoluce.

„Více než 90 procent technologií, autonomních vozidel, vakuových dopravních kapslí, holografických projekcí či robotů s umělou inteligencí, které jsem v Synopcity viděl, již dnes skutečně existuje,“ popisuje Kamil Miketa, o čem vlastně jeho nová knížka Smart revoluce pojednává. A proč vůbec sedl ke stolu a začal ji psát? „Abychom s pojmem ‚smart‘ dokázali zacházet tak, že nebudeme budit shovívavý úsměv u těch věci skutečně znalých. A také z něj smyli nános pověstné lochnesky, o které se všichni zasvěceně baví, aniž by ji někdy spatřili,“ odpovídá autor.

 Vizualizace pohledu na Londýn v roce 2116
Vizualizace pohledu na Londýn v roce 2116

Miketa tak čtenáře provede restaurací, kde vaří i obsluhují androidi. Dostane se i na kosmodrom u města, odkud právě startuje vesmírný koráb pro turisty. Po dálnicích k Synopcity se prohánějí auta bez řidičů, cestující sem směřují autonomními vlaky i letadly.

„Jsou to města, ve kterých budeme žít a která se během pěti šesti let stanou našimi domovy,“ popisoval Miketa novinářům během pražského křtu knížky.

Kniha vyšla ve vydavatelství Mladá fronta, doporučená cena je 299 korun.

Přečtěte si také:

Chytré Česko: na smart vesnice si počkáme

EBF24

Další vize Hyperloopu: hotel umožňující cestování v pokojích

Doprava v roce 2050 podle BMW: elektrokola řízená umělou inteligencí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).