Menu Zavřít

Město? Spíš letovisko. Saúdský futuristický projekt The Line poslouží jen setině nejbohatších, říká jeden z konzultantů

28. 8. 2024
Doba čtení: 3 minuty
  • Saúdské město budoucnosti známé jako The Line bude spíše letoviskem pro bohaté. Uvedl to spisovatel Chris Hables Gray, který na projektu spolupracoval jako sci-fi konzultant
  • Město je součástí megalomanského projektu Neom a původně bylo určeno pro 1,5 milionu obyvatel. Těm měla být oblast otevřená nejpozději roku 2030
  • Podle představitelů projektu The Line stálé obyvatele určitě přivítá, jeho součástí však budou i turistické destinace, jež mají konkurovat nedaleké Dubaji

Když saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán odhalil záměr postavit The Line, lineární město budoucnosti, prezentoval jej jako místo, ve kterém by do roku 2030 mohlo žít až 1,5 milionu lidí. Nyní se ale zdá, že ze 170 kilometrů dlouhé oblasti vznikne spíše letovisko, které si budou moci dovolit jen ti nejbohatší. Konkrétně jediná setina celé populace. S odkazem na Chrise Hablese Graye, spisovatele sci-fi, jenž na projektu na žádost nejvyšších saúdských představitelů spolupracoval jako konzultant, to uvedl web Insider.

Na skutečnost, že projekt ve finále pojme mnohem méně lidí, upozorňovala už v dubnu zpravodajská agentura Bloomberg. Ta tvrdila, že v The Line bude do konce dekády žít méně než 300 tisíc obyvatel. Svůj zdroj tehdy z důvodu ochrany nekonkretizovala, uvedla ale, že se jedná o osobu, která je s celou záležitostí dobře obeznámena.

Outstream Placeholder

Místo ropy udržitelnost a technologie

Město The Line je součástí futuristického saúdského projektu Neom, který vznikl v rámci Vize 2030. Plánu, jehož cílem je, aby se Saúdská Arábie vymanila ze závislosti na ropě. Konkrétně na příjmech z ní. Místo toho se chce soustředit hned na několik oblastí, včetně udržitelnosti, technologií, turismu a umění.

Ostatně, „ropou nepolíbený“ má být i samotný projekt The Line, který si futuristický design propůjčil z žánru sci-fi. Podle úředníků má být město zasazeno do dvou pět set metrů vysokých na pohled horizontálně posazených mrakodrapů, které díky zrcadlovému efektu téměř splynou s okolní přírodou – tedy pouští a horami. Fungovat bude pouze na energii z obnovitelných zdrojů, a navíc má hostit více robotů než lidí.

Saúdská Arábie omezí investice do ropného průmyslu, říká Goldman Sachs. Do obnovitelných zdrojů poputují stovky miliard dolarů
Přečtěte si také:

Saúdská Arábie omezí investice do ropného průmyslu, říká Goldman Sachs. Do obnovitelných zdrojů poputují stovky miliard dolarů

„Už od začátku bylo jasné, že půjde o letovisko pro opravdu bohaté lidi,“ upozornil Gray. „Města plní nesmírně důležitou kulturní, ekonomickou, duchovní a politickou funkci… a toto plánované místo neplní žádnou z nich,“ dodal s tím, že propagační videa The Line ukazují vizi budoucnosti, která nikdy nebude. Zároveň upozornil na fakt, že mrakodrapy rostou uprostřed ničeho, což je další typický znak pro prázdninové letovisko.

Představitelé Neomu si nicméně stojí za tím, že The Line bude sloužit jak stálým obyvatelům, tak návštěvníkům. Projekt má prý zahrnovat i několik luxusních turistických destinací podél Akabského zálivu, jejichž cílem je konkurovat nedaleké Dubaji.

Bude tam chtít někdo bydlet?

Gray, který měl na starost výzkum estetiky v oblasti sci-fi, rovněž upozornil, že ačkoli se má jednat o město pro rezidenty, jeho realizace rozhodně nekoresponduje s tamní domorodou kulturou. Narážel přitom na kmen Huwaitat, jenž na místě výstavby tradičně pobýval. Kvůli stavbě The Line však byl násilně vystěhován ze svých vesnic. Během celého procesu mělo být zraněno několik desítek příslušníků dotčené skupiny, jeden prý dokonce zabit.

Tyto kroky dříve kritizovala i Organizace spojených národů, která představitele ze Saúdské Arábie v květnu minulého roku vyzvala, aby zprávy o nelidském zacházení prošetřili. Insider zástupce projektu Neom požádal o komentář, ti na prosbu ale nereagovali.

MMF24

Gray není každopádně jediný, kdo Neom a jeho futuristické město zpochybňuje. Už dříve se k projektu negativně vyjádřil třeba odborník na Perský záliv z Institutu blízkovýchodních studií na King's College v Londýně Andreas Krieg. Ten celý plán označil za naprosto směšný a dodal, že Neom nemá žádný skutečný účel. Jiné odborníky zase zajímalo, zda bude ve dvou horizontálně položených mrakodrapech vůbec někdo chtít žít.

Megaprojekt Saúdské Arábie Neom má problémy s financováním. Peníze hledá v Číně
Přečtěte si také:

Megaprojekt Saúdské Arábie Neom má problémy s financováním. Peníze hledá v Číně

A pak je tu další háček. V dubnu se v médiích objevila zpráva o tom, že se Neom dostal do finančních obtíží, v důsledku čehož se začalo spekulovat o snižování nákladů a zmenšování celého projektu. Ostatně, podle Bloombergu se náklady mohou vyšplhat až na 500 miliard dolarů. Saúdští představitelé proto začali hledat investory v zahraničí, své nápady nedávno prezentovali třeba v Číně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).