Menu Zavřít

Další jméno pro Babišovu vládu. Ministrem vnitra má být Metnar

29. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Kandidátem na ministra vnitra je bývalý náměstek úřadu a někdejší šéf bezpečnosti strojírenských Vítkovic Lubomír Metnar. Potvrdil to předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Metnar v minulosti také dlouhé roky v Moravskoslezském kraji jako policista vyšetřoval nejzávažnější trestnou činnost.

Babiš potvrdil serveru iDnes.cz informaci serveru Aktuálně.cz.

Seznam navržených ministrů Babiš v úterý přivezl na Pražský hrad prezidentovi Miloši Zemanovi. Jména tehdy na Zemanovo přání nezveřejnil, protože s nováčky ve vládě se chce prezident setkat. „Rozhodl jsem se pro něj na základě jeho dlouholetých zkušeností v resortu ministerstva vnitra,“ řekl o Metnarovi Babiš. Jako budoucího možného ministra vnitra dosud média nejčastěji zmiňovala šéfa Vojenského zpravodajství Jana Berouna.

Metnar dostal od někdejšího ministra vnitra Martina Peciny v roce 2010 medaili za to, že s týmem vyšetřovatelů dostal před soud pachatele žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku, při kterém byla těžce popálena ještě ne dvouletá Natálie. Žháři pak dostali dvacetileté tresty vězení. V roce 2011 se stal Metnar šéfem bezpečnosti strojírenského podniku ve Vítkovicích miliardáře Jana Světlíka, který ve stejném období zaměstnal jako jednoho z generálních ředitelů skupiny i Pecinu.


Čtěte komentář Pavla Párala: Vláda odborníků

 Páral


Když se stal Pecina ministrem vnitra v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, udělal z Metnara svého prvního náměstka. Po nástupu ministra vnitra Milana Chovance se Metnar přesunul na post řadového náměstka, v roce 2014 ministerstvo opustil. Poté se vrátil ke Světlíkovi, nyní je místopředsedou představenstva firmy VTK Special a členem dozorčí rady Vítkovice Heavy Machinery.

Server iDnes dnes také uvedl, že Metnar byl donedávna členem hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita (BOS), které dává najevo příchylnost k Rusku, kritizuje Západ, Evropskou unii i údajnou agresivní politiku NATO. Serveru časopisu Respekt Metnar řekl, že hnutí BOS v létě opustil, když se „tam začali navalovat lidé s různými názory“. Vystupovat z EU a NATO je podle něj nesmysl. „Za hrozbu nicméně považuji nejen Rusko, ale i Čínu a tak dál,“ řekl.

Vytvoření Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které spadá pod ministerstvo vnitra, podle Metnara nebyl špatný nápad. Centrum opakovaně kritizoval Zeman, jeho pracovníci podle prezidenta nejsou schopni odhalit skutečné dezinformace. O kauze dotací na farmu Čapí hnízdo, ve které chce policie obnovit stíhání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, Metnar s Babišem nemluvil. „Trvám si na svém profesionálním renomé, trochu by mě to uráželo,“ řekl k tomu Metnar.

MMF24

V kabinetu zůstanou ministři ANO, dva z nich ale změní své úřady. Ministrem dopravy bude dál Dan Ťok (za ANO), řekl dnes Zeman během návštěvy jižní Moravy. Ve vedení spravedlnosti by měl zůstat Robert Pelikán (ANO) a v čele ministerstva životního prostředí Richard Brabec (ANO). Martin Stropnický (ANO) se má přesunout na ministerstvo zahraničí, jeho dosavadní úřad ministra obrany má převzít nynější ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Vše podstatné o povolebním dění čtěte v rubrice Volby 2017

Ťok zůstane ministrem dopravy. Na návštěvě jižní Moravy to prozradil Zeman

Ministři z klobouku aneb Jak Babiš skládá vládu

TOP 09 si zvolila předsedu. Z krize ji má vytáhnout Pospíšil

Zemanův plán: Babiše jmenuje premiérem 6. prosince, jeho vládu o týden později

ANO bude mít předsedy sedmi výborů, Demokratický blok čtyř

Policie znovu požádala Sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).