Obchod s mexickými potravinami a mexické bistro, kam se vyplatí najít si cestu
O Mexicali mercado y taco bar jsem poprvé slyšela v zimě na kurzu mexické kuchyně. Prý se tam dá nakoupit vše, co je pro přípravu mexických jídel třeba. A je to pravda, seženete tu, na co si vzpomenete.
Od tortilleras, tedy lisů na tortilly, přes kukuřičnou mouku, ze které se tortilly vyrábějí jen za přidání trochy vody, sušené nebo nakládané mexické papričky mnoha druhů (poblanes, habaneros, jalapenos, chipotle), bez nichž se žádná salsa neobejde, fazole všech barev, základ mexické kuchyně, sušené i v konzervě, nachos za bezkonkurenční ceny, méně či více pálivé omáčky na vylepšení všeho až konečně po čerstvý koriandr, zralé avokádo, limety a každý den čerstvě připravované tortilly, abyste si to, co tu ochutnáte, mohli udělat i doma bez větší námahy.
Kromě toho tu mají samozřejmě i tequilu a mezcal, aktuálně populární mexické džusy a pestrobarevné limonády Jarritos, před kterými dá ovšem pravý Mexičan přednost cole. Místní sortiment mě veskrze těší a opravdu si přípravu mexické kuchyně nedovedu bez Mexicali představit. Jinými slovy, pro nákup mexických ingrediencí vám nemohu doporučit lepší místo.
Pokud se do Mexicali mercada vypravíte, buďte ostražití, mohli byste ho snadno přehlédnout. Mexicali se nachází v industriální stavbě o velikosti větší dvoupatrové garáže ve dvoře hned vedle stanice metra B Českomoravská. Jakmile vstoupíte dovnitř, pohltí vás „obchodní část“ podniku. Přinejmenším během několika prvních návštěv budete mít potřebu prozkoumat vše, co tu mají. A neváhejte to udělat, protože z vlastní zkušenosti vím, že kromě velmi široké nabídky, kvůli které bych jinak musela oběhnout půl Prahy, tu mají také mimořádně příznivé ceny.
Tam, kde končí regály, začíná vaše cesta za skvělým jednoduchým mexickým jídlem na počkání.
Standardní jídelní lístek tu nenajdete, ale nabídka je vypsaná barevnými křídami na černých tabulích.
K dostání je tu jen pár jídel v několika provedeních.
Zpravidla s červeně zbarveným trhaným vepřovým neboli puerco pibil, trhaným hovězím, trhaným kuřecím alias pollo de tinga s nezaměnitelnou chutí rajčat a uzených papriček chipotle a ve vegetariánské verzi s grilovaným kaktusem.
To vše si můžete přát na zapečené nachos, do salátu, do quesadilly z pšeničné nebo kukuřičné tortilly, na tacos nebo do velkého či o trochu menšího burrita. Kromě toho je každý týden v nabídce jedno speciální jídlo a polévka. Ty si můžete dát samostatně nebo spolu s domácí limonádou ve zvýhodněném menu.
Z hlavních jídel jsem už pravděpodobně vyzkoušela vše. Fajn je začít testovat nabídku objednávkou tacos combo a dát si po jednom od každého, tedy s vepřovým, hovězím, kuřecím a třeba i kaktusem. Kukuřičné tacos jsou poměrně malé, o průměru asi deset centimetrů, takže se nijak nepřejíte, i když je k ním servírována ještě ochucená rýže a nezbytné frijoles refritos, tedy smažené černé fazole, které tu mají výborně dochucené. Tacos si můžete doplnit u salsa baru o některou z více či méně pikantních omáček, ale radím s nimi šetřit.
Jíst se dá ve spodní části u vyššího barového pultu nebo u velkého společného stolu, další menší stoly jsou pak v horním patře, kam vedou velmi příkré schody. Pokud po nich však bez úhony vystoupáte nebo se rozhodnete zůstat dole, věřím, že s jídlem budete spokojeni, a ještě si dobře nakoupíte na domácí mexickou party. •
Mexicali mercado y tapas bar Kovářská 939 /4 Praha 9 - Libeň tel.: 605 148 714 e-mail: order@mexicali.cz www.mexikanec.cz otvírací doba: po - pá 11.00-19.00
O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce