Menu Zavřít

Mezera roste. Londýn se ekonomicky vzdaluje Británii

7. 9. 2016
Autor: Pixabay.com

Londýn je dlouhodobě nejbohatší částí Velké Británie, jeho náskok se však ještě navyšuje. Ukazuje to výzkum z Dolní sněmovny, podle kterého metropole přispívá k britské ekonomice 23 procenty a její podíl v posledních letech roste podstatně rychleji než v případě zbytku Spojeného království.

Studie zkoumala hrubou přidanou hodnotu (HPH, ukazatel podobný HDP bez započítání daní a subvencí) za různě dlouhá období končící rokem 2014 – od čtyř do 17 let. Ve všech těchto periodách se Londýn zbytku Británie neustále vzdaluje (viz. následující grafy).

Růst hrubé přidané hodnoty ve Spojeném království 1997-2014

Růst hrubé přidané hodnoty ve Spojeném království 1997-2014 (Zdroj: House of Commons Library)

Růst hrubé přidané hodnoty ve Spojeném království 2010-2014

Růst hrubé přidané hodnoty ve Spojeném království 2010-2014 (Zdroj: House of Commons Library) Neočišťeno o inflaci. Zdroj: House of Commons Library

V roce 2014 hlavní město vytvořilo 22,9 procenta britské HPH – 364 miliard liber (11,77 bilionu korun). Londýn dominuje také v přepočtu na obyvatele. Průměrný Londýňan vyprodukoval v roce 2014 42 666 liber (1,38 milionu korun) ročně. Je to o 5,3 procenta více než v roce předešlém, růst je to opět nejvyšší ze všech britských regionů.

Kondici Londýna může ohrozit odchod Velké Británie z Evropské unie. Od červnového referenda se spekuluje, že řada mezinárodních společností, hlavně z finančního sektoru, opustí Velkou Británii. Nejvíce by se to pochopitelně dotklo Londýna, kde mají zahraniční firmy sídla a zaměstnávají desetitisíce lidí.

Z pohledu menších regionálních jednotek vládnou hlavně dvě oblasti centrálního Londýna - Camden and City of London a Westminster. V první pětici jsou všechny oblasti z Londýna.

Oblasti s největším HPP na hlavu (libry)
1. Camden and City of London 298 520
2. Westminster 218 788
3. Tower Hamlets 97 306
4. Kensington & Chelsea and Hammersmith &
Fulham
57 650
5. Haringey and Islington 44 957
Průměr Spojeného království 24 616

Zdroj: House of Commons Library

Soudě podle podobného výzkumu účetní skupiny UHY Hacker Young se nejrychleji rostoucí místo Spojeného království nachází na jihu Londýna – v Croydonu.

„Střední Londýn zůstává motorem národní ekonomiky, přičemž jeho vnější části se nyní přidávají a stávají se centry ekonomického růstu,“ říká Colin Jones z účetní skupiny UHY Hacker Young.

Croydon na jihu Londýna, známý jako rodiště byznysmena Philipa Greena nebo modelky Kate Moss, se stává domovem mnoha technologických firem a často se nazývá jako „Třetí město Londýna“ nebo „Silicon Valley jižního Londýna“.

CIF24

„Croydon v posledních deseti letech přilákal široké spektrum společností. Významné prostředky šly do obnovy Croydonu včetně dopravního spojení se zbytkem Londýna a Británie. S těsnou blízkostí k letišti Gatwick je perfektně umístěn pro mezinárodní obchod a evropské společnosti zde otvírají své pobočky,“ dodává Jones.

Také Cambridge se daří v technologiích. Čtěte:

Cambridge chrlí technologické zázraky. Skupují je ale cizinci

Cambridge Science Park (Autor: Cmglee, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)

Čtěte dále:

Japonsko varuje Brity před úprkem Toyoty či Nomury

Nestrašte propouštěním, brání se londýnští bankéři

Nahradí Londýn? 7 měst, která mohou těžit z brexitu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).