Menu Zavřít

Mezi dvěma mlýnskými kameny

8. 4. 2019
Autor: Euro.cz

Editorialy píšu rád. Je to vlastně ohromné privilegium - o něco dříve než (skoro) všichni ostatní víte, o čem toto číslo časopisu vlastně je, a často s velkým potěšením čtete články svých kolegů. Zbývá je navlékat jako korále a zkoumat, jaký dávají dohromady smysl.

Hned dvakrát se v tomto čísle týdeníku Euro objevuje zajímavé, byť ne zrovna povzbudivé téma - že ani hvězdný výkon ve funkci nemusí být nejlepším předpokladem kariérního postupu. Shodou okolností dvě ženy, jedna Dánka a jedna Rumunka, by byly obohacením Unie, kdyby postoupily na vyšší místa: jedna by byla ideální šéfkou protikorupčního úřadu, druhá by mohla rovnou velet celé komisi. V obou případech jde o výkon práva. Jestli má něco držet Unii pohromadě, pak je to právě dodržování pravidel hry, v obou případech ovšem dámy narazily na „zájmy“, ať už lokální, nebo rovnou na zlobu korporátů.

Také Česko je v zajímavé pozici - jsme příliš drazí pro Východ, ale pořád ještě příliš levní pro Západ. Výsledkem je, že mezinárodní kamionová doprava v Česku má ekonomické problémy, i když objem tranzitu roste. V trochu jiné rovině, ale dost možná se stejným výsledkem, se ocitáme ve skladování energií. Dodnes jsme právem pyšní na spolehlivost dodávek elektřiny, ale úložiště v „baterkárnách“ tady nemají zrovna ustláno na růžích.

Veřejné zakázky bychom chtěli mít tak čisté, ač nám překážejí, neboť kdo se jednou v rámci „outsourcingu“ usadí, nemůže být snadno a levně nahrazen. Heslo Trade Fides.

Hlavní materiál čísla tentokrát věnujeme oblíbenému českému tématu: Kdy tady bylo dobře, kdy bude ještě líp a kdy bylo nejlíp? Dlouhé časové řady, které bych tedy nerad vlastní krví stvrzoval, ukazují, že jsme někde podezřele blízko svého relativního vrcholu ve srovnání se zeměmi, jež o svém bohatství nepochybují. Je to hrozná věc, ale najdete na této planetě docela rozsáhlá území, která byla bohatá před pěti sty lety a jsou bohatá pořád. Většinou díky mezinárodnímu obchodu - větší trh, větší prosperita. Zeptejte se v Londýně, jak si prostřelit obě nohy.

Jako každá správná liberálně-konzervativní, sociálně citlivá, tradice vyznávající, avšak moderní a inovativní společnost řešíme i otázku manželství mezi osobami stejného pohlaví. Jak lidstvo vůbec k tomuto svazku dospělo a proč, se tento týden dočtete v eseji.

Máme trochu „bordel v hlavě“, ale nejsme v tom sami. Lidé, čtěte. #

MMF24

O autorovi| Miroslav Zámečník zamecnik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).