Menu Zavřít

Mezi námi děvčaty

14. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Bývalý šéf BIS Jiří Růžek se ohrazuje, proti tomu, že stojí za kauzou Buzice

Až tenhle soud skončí, patrně pochopíme, proč je symbolem spravedlnosti žena (se zavázanýma očima). Nalevo v jednací síni sedí státní zástupkyně Alice Havlíková, uprostřed předsedkyně senátu Marie Marková s kolegyněmi Věrou Duškovou a Žofií Kanyzovou, napravo obžalovaná Libuše Barková. Je středa 13. července, 9.00 hodin. U pražského městského soudu pokračuje hlavní líčení s podnikatelkou, kterou celá země zná hlavně proto, že se léta přátelila a též rozjížděla byznys s manželkou Stanislava Grosse, bývalého premiéra a stále ještě šéfa ČSSD. Dnes Barková čelí obžalobě z pojistných podvodů v úhrnné výši osmi milionů korun, kterých se měla dopustit po vichřici v roce 2001 a po povodních v roce 2002 na svém ranči Leon v Buzicích u Blatné. Podle neoficiálních informací pracovníků Kooperativy, sledujících mezi veřejností soudní jednání, Barková z pojišťovny inkasovala dokonce 12,7 milionu korun, ale část dokumentace se ztratila. „To je blbost. 12,7 milionu jsem rozhodně nedostala. Ať mi to někdo dokáže, ať prověří mé účty,“ brání se obžalovaná.

Čekání na matku.

Žádný zvrat se nekoná. Před soud předstupuje jediný nový svědek, jistý Jaroslav Bubal, který v roce 2000 prodal Barkové za pět set tisíc korun jednu ze čtyř buzických nemovitostí s číslem popisným 40 (koupila ještě čísla 3, 15 a 53). Nijak ale nepomohl rozlousknout stěžejní záhadu případu, zda se v roce 2002 do domů Libuše Barkové skutečně dostala voda, či jde o podvodný komplot majitelky s pracovníkem pojišťovny Kooperativa Jindřichem Kaskou, který škody likvidoval. „Občas jsem ve sklepě měl nějakou vodu, žádnou povodeň jsem však nikdy nezažil,“ uvedl Bubal. Soud spoléhá, že by leccos mohla osvětlit Libuše Forgáčová, matka obviněné podnikatelky, která na ranči žila. K soudu se ovšem nedostavila. Dva dny před jednáním byla hospitalizována v nemocnici. Soudkyně Marková ji teď chce vyslechnout mimo hlavní líčení. Nelze asi doufat, že by přinesla nějaké nové informace. „Děti, matku a zvířata jsem z Buzic odvezla ještě před hlavní povodňovou vlnou,“ řekla týdeníku EURO Barková, která tvrdí, že jihočeskou ves poprvé po povodni spatřila, až když byly objekty rekonstruovány (EURO 28/2005). Všechno prý s pojišťovnou vyřizoval její otec, který však v roce 2003 zemřel. Na případ Buzice si už nevzpomíná ani likvidátor Kaska, jenž podle knihy jízd služebního auta ve vsi nikdy nebyl (údajně událost likvidoval jen na základě poznámek svých spolupracovníků). Právě angažmá Kasky, který je účastníkem přípravného řízení u jiného pojistného podvodu (v kauze Buzice stíhán není) vrhá na Barkovou špatné světlo. Podnikatelka však rezolutně prohlašuje, že Kasku nezná a prvně ho viděla až u soudu.

MMF24

Nové důkazy.

Její obhájci Vít Široký a Bohumil Měšťánek žádají, aby soud založil do spisu nové důkazy. Písemné dokumenty z roku 2001 mají dosvědčit, že rekonstrukce střechy na jednom z objektů byla objednána a záloha zaplacena až po vichřici, nikoliv ještě před ní, jak vyplývá z obžaloby. Co se týče povodní v roce 2002 - k čemuž svědci již dříve uváděli, že voda až k domům Libuše Barkové nevystoupala - advokáti požadují nový znalecký posudek v oboru hydrogeologie, který by ověřil, zda se živel mohl do objektů dostat „spodem“ (kanalizací či průsakem). „Máme i fotografie z letošního ledna a května, kdy žádné přívalové deště nebyly a spodní voda pronikla do koňských stájí a do sklepa,“ uvádí advokát Široký. Chce taktéž, aby byly vyslechnuty dvě pracovnice Kooperativy, které pojistné události registrovaly: „Mělo by se ukázat, že moje mandantka nebyla tím, kdo škody nahlašoval a nemohla být tudíž ani tím, kdo by mohl uvádět nějaké nepravdivé skutečnosti.“ Hlavní líčení bylo odročeno na 2. srpna.

Růžek: v práci politiku nedělám.

Barková se cítí být obětí politiky. V rozhovoru pro týdeník EURO naznačila, že za celou věcí by mohl být bývalý šéf civilní kontrarozvědky Jiří Růžek (je podepsán pod jejím trestním oznámením), který byl přinucen k „dobrovolnému“ opuštění BIS v květnu 2003, kdy byl Stanislav Gross ministrem vnitra. Jeho odchod následoval po aféře s tajnými odposlechy, do níž se kromě Grosse „namočil“ i ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Oba vedli hovory s odposlouchávanou Barkovou (spojovanou tehdy hlavně s pražským nevěstincem Escade). Růžek je od 1. října 2003 v Kooperativě vedoucím odboru prevence a šetření pojistného podvodu. Současně působí ve strukturách Kalouskovy KDU-ČSL, jež vytrvalým tlakem donutila Grosse k demisi. V rámci strany je předsedou odborné komise pro systémové řešení zpravodajských služeb a boje proti terorismu, od května letošního roku je i předsedou KDU-ČSL pro Prahu.západ.
Bývalý šéf BIS ovšem odmítá, že by jeho aktivity v pojišťovně mohly být propojeny s politikou. „K případu Barková dospěla pojišťovna prošetřováním podezření, že trestnou činnost páchal vlastní zaměstnanec-likvidátor (Kaska - pozn. red.). Indicie a podezření, že byl spáchán pojistný podvod byly získány a šetřeny zhruba čtyři měsíce před mým příchodem do pojišťovny, “ uvádí Růžek v prohlášení zaslaném týdeníku EURO.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).